Розумне зрошення овочевих

Правильно організоване зрошення овочевих забезпечить гарний урожай та сприятиме тривалому зберіганню плодів. Якого поливу потребують овочеві культури?

Правильно організоване зрошення овочевих

Овочеві вимагають регулярного поливу, адже цим культурам потрібно досить багато вологи. Для утворення 1 г сухої речовини необхідно 600–900 г води, а це значно більше порівняно з іншими сільськогосподарськими культурами. Висока насиченість тканин водою (75%–97%) потрібна для нормального перебігу біологічних процесів у них: утворення вуглеводів (цукрів, крохмалю, клітковини), що є кінцевим продуктом життєдіяльності овочевих. Вода також необхідна для охолодження тканин, нагрів яких відбувається у процесі фотосинтезу сонячними променями.

Критичні періоди

Завдяки безперебійному постачанню достатньої кількості води рослини здатні повноцінно розвиватися та утворювати нові органи. Через нестачу води знижується активність фотосинтезу та посилюється дихання, що призводить до швидшого старіння рослин та зменшення врожаю у понад 2–3 рази. За умов недостатнього зволоження коренеплід у рослини формується грубий та з гірким присмаком.

Найбільш вимогливими до вологи овочеві культури є на ранніх етапах розвитку, зокрема у період проростання насіння. Тому від посіву до появи сходів потрібно підтримувати помірний рівень зволоженості ґрунту. У молодих рослин погано розвинена коренева система, розташована близько до поверхні ґрунту, отож брак вологи у початкових фазах розвитку згубний для овочевих культур.

Постійна підтримка вологості ґрунту протягом усього вегетаційного періоду необхідна для більшості овочевих. Однак існують критичні періоди у деяких із них, брак вологи в які спричиняє різке скорочення обсягів врожаю.

Наприклад:

  • морква та буряк — період формування коренеплоду;
  • картопля — період бутонізації та масового цвітіння;
  • цибуля — період формування цибулини;
  • капуста — період формування качана.

Для правильного організування зрошення овочевих необхідно відштовхуватися від особливостей розвитку різних видів культур. Більшість овочевих потребує безперебійного постачання достатньої кількості води саме у період вегетації.

Для стиглих овочів і коренеплодів, навпаки, потрібно створити умови невеликої нестачі вологи перед збиранням. Якщо води забагато, мікроби та грибки починають руйнувати органічні речовини — це провокує передчасні процеси гниття.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf