Банкрутство фермерських господарств через карантин: міф чи реальність

Один із вимушених заходів для протидії поширення коронавірусу стало закриття гуртових ринків, де раніше більша частина фермерів реалізувала власну продукцію. Колапс на ринку ранніх овочів може призвести до банкрутства українських фермерів, кажуть фахівці.

карантин

Криза фермерської галузі

Закриті ринки — справжнє лихо для аграріїв. Вони не можуть продати ні минулорічну продукцію, ні сезонну, яка, до речі, швидко псується. Зупинка всієї торгової інфраструктури призвела до того, що виробники овочів та фруктів втратили канали збуту. Реалізувати свою продукцію торговим мережам дрібні господарства теж не можуть, оскільки супермаркети звикли співпрацювати лише з постачальниками великих партій.

Найгірший сценарій розвитку подій — більшість господарств припинить свою роботу та збанкрутує. Восени буде ситуація, коли споживачам доведеться купувати овочі та фрукти, привезені з-за кордону. Зараз же фермери намагаються будь-що продати товар, який уже є, щоб не зазнати катастрофічних збитків. Через це після Великодня ціни на овочі і фрукти знизились до рекордних показників.

Альтернативи продуктовим ринкам для більшості фермерів просто немає. Реалізація товару через інтернет вимагає власної логістики, якої у дрібних господарств також відсутня. Окрім цього, важко продати товар навіть за низькими цінами, адже попит суттєво знизився. Саме тому бізнес багатьох фермерських господарств опинився під загрозою банкрутства.

Сподівання на допомогу держави

Керівники великих продуктових ринків наразі звертаються до українських чиновників з проханням все ж дати їм можливість відновити роботу з дотриманням усіх карантинних правил.

Іван Федишин говорить:

«Правильне рішення — це закривати ті ринки, які не будуть виконувати правила безпеки. Але якщо все в порядку, то таке місце торгівлі повинно працювати. Тим паче, що декілька великих ринків в Україні все ж працюють із дозволу уряду».

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf