Ринки працюють, але неефективно

Наприкінці квітня Кабінет Міністрів України дозволив роботу ринків за умови дотримання ними всіх санітарних норм. Однак це не розв'язало проблему збитків агровиробників.. Покупці майже не відвідують ринки, віддаючи перевагу найближчим магазинам або гуртовим супермаркетам, тому реалізація овочів і фруктів іде погано. До того ж, велика частина продовольчих ринків так і не відновила свою роботу в очікуванні ймовірного завершення карантину 22 травня. Фермери вже зазнали серйозних збитків: дехто вже не зможе розпочати свою діяльність наступного року.

Експерти Української плодоовочевої асоціації (УПОА) зазначають, що отримали чимало повідомлень від агровиробників, яким зараз важко реалізувати свою продукцію. В порівнянні з минулим роком продажі заморожених і свіжих овочів і фруктів знизилися приблизно на 60–70%. Впали ціни й на ранні овочі та ягоди — вони на 30% дешевше, ніж у минулому році.

За словами директора з розвитку УПОА Катерини Звєрєвої, тепличний огірок реалізовувався за ціною від 12 до 15 грн за кг, а полуницю виробники зараз продають за ціною від 50 до 80 грн за кг. Це на 40% дешевше, ніж у 2019 році. Зниження середньодобової температури повітря стало причиною нетривалого підвищення цін внаслідок зниження вибірки продукції в українських теплицях. Тому збитки агровиробників у цьому сезоні ще не закінчилися.

Як зараз організована робота ринків?

Наразі продуктові ринки відкриті не у всіх областях. Через необхідність дотримання санітарних норм їхня робота суттєво ускладнюється:

  • на київських, одеських, львівських ринках покупцям міряють температуру на вході у павільйон;
  • продавці мають дотримуватися обов'язкової відстані у 3 метри;
  • кількість покупців в одному павільйоні обмежена;
  • на території ринку мають бути антисептики для відвідувачів.

Звісно, не всі українські продовольчі ринки можуть забезпечити такі умови. А якщо враховувати фактор обмеження міського транспортного сполучення, то виходить, що ані більшість покупців, ані деякі продавці не можуть без проблем потрапити на ринок. Повноцінна робота ринків розпочнеться лише з повним зняттям карантинних заходів. До цього часу агровиробникам не варто розраховувати на істотне збільшення обсягів реалізації своєї продукції.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf