Як аграрію отримати відшкодування за загиблі посіви?

Якщо ваші посіви постраждали або загинули внаслідок посухи чи інших несприятливих погодних умов, ви можете отримати компенсацію від держави. Дізнайтеся більше про це з нашого матеріалу

Згідно з Порядком використання коштів резервного фонду бюджету, затвердженим Постановою КМУ від 29.03.2002 №415 зі змінами у разі настання надзвичайної ситуації всеукраїнського або регіонального масштабу з державного бюджету можуть бути виділені кошти, що частково компенсують збитки аграріїв. Для того, щоб їх отримати, треба діяти за таким алгоритмом.

Крок 1, що залежить саме від вас

Якщо виникла надзвичайна ситуація, яка завдала шкоди посівам й аграрій бажає отримати компенсацію, спочатку йому треба звернутися до районної держадміністрації. 

Він повинен: 

  • обґрунтувати необхідність відшкодування збитків та визначити їхній обсяг. Для цього потрібно мати довідку про збитки; довідки з Держстату про посіви, про те, за якою середньою ціною продукція реалізовувалася у минулому році, врожайність ураженої культури за п’ятирічний період; довідку з Гідрометцентру, що підтверджує наявність надзвичайної ситуації в регіоні);
  • надати акт обстеження посівів, що складається у довільному порядку та підписується працівниками підприємства (голова, головний агроном, бухгалтер), або представниками страхової компанії (якщо посіви були застраховані), або ж представниками органів місцевої влади тощо.
  • надати перелік робіт, необхідних для усунення наслідків стихійного лиха.

Крок 2.

Представники районної держадміністрації узагальнюють обсяг завданих збитків і передають усі зібрані аграрієм документи в обласну держадміністрацію.

Крок 3.

Представники обласної держадміністрації переглядають отримані документи та передають до Кабінету Міністрів України звернення, де описується перебіг надзвичайної ситуації (перелік населених пунктів, інтервал тощо); яке фінансування було виділено для боротьби з нею; обсяг коштів, що потрібні для усунення наслідків стихійного лиха тощо.

Крок 4.

За дорученням КМУ Міністерство економіки має розглянути звернення та винести рішення щодо виділення коштів із резервного фонду державного бюджету для відшкодування за загиблі посіви.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf