Минулорічні показники важливі для виходу з кризи

розробки заходів для відновлення економіки

Директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко надав коментар щодо попередніх даних по фінансовим результатам діяльності великих і середніх підприємств у 2019 році, які нещодавно оприлюднила Державна служба статистики України. Як вважає фахівець, ці дані знадобляться під час розробки заходів для відновлення економіки України після карантину.

Фінансовий результат до оподаткування великих та середніх підприємств сільського, лісового та рибного господарства за підсумками діяльності у 2019 році склав майже 20,2 млрд грн. Він виявився у 2,1 рази меншим проти результату 2018 року, коли цей показник склав 42,6 млрд грн. Отож минулий рік був фінансово гіршим для великих та середніх агропідприємств, якщо порівнювати із попереднім.

Частка сільськогосподарських підприємств, для яких їхня діяльність виявилася збитковою у 2018 році, склала 12,9%, причому цей показник був найнижчим серед усіх видів економічної діяльності. У 2019 році частка збиткових агрокомпанії зросла до 21,6%, як зауважив Юрій Лупенко.

Причини знижених результатів

Науковець зазначив, що до таких наслідків призвели чинники, які не залежать від учасників аграрної сфери. Минулого року виробництво агропродукції збільшилося на 3,3%, таким чином урожай зернових культур став рекордним, а витрати на виробництво майже не змінилися. Водночас середні ціни реалізації зернових, зернобобових та насіння олійних культур впали на 11,4–11,7%, як порівняти з 2018 роком, на м’ясо у живій вазі — на 2%, на яйця — на 25%, що призвело до суттєвого зменшення прибутків сільськогосподарських компаній.

Основою прибутків сільського господарства є надходження від великих і середніх підприємств. Результати їхньої діяльності визначають інвестиційну привабливість агросфери та наповненість бюджетів. Це необхідно взяти до уваги під час розробки заходів для відновлення економіки та зведення до мінімуму наслідків пандемії COVID-19 для агросектору. Адже карантинні заходи вже негативно вплинули на фінансові результати цього року, зокрема й аграріїв.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf