Гаряче

Як коронавірус вплине на український агросектор?

Про економічну ситуацію у світі та про те, до чого слід готуватися українським аграріям читайте у нашому матеріалі.

Пандемія китайського коронавірусу стала чи не найбільш серйозним викликом для світової економіки з часів економічної кризи 2008 року. Уся світова спільнота так чи інакше відчула скорочення ВВП, падіння ціни на нафту на 31% (найбільше за останні 30 років), обвал фондових ринків... 

На тлі цього економічного спаду суттєво знизилися ціни й на агропродукцію. А оскільки Україна є сировинною державою, наша економіка залежить від коливань світових цін на сировину. Як повідомляє GrandTrade, закупівельна ціна на соняшник в Україні на минулому тижні вже обвалилася на 800–1000 грн/т і тепер становить 9400–9800 грн/т. Також знизилися закупівельні ціни на соняшникову олію. 

Протягом минулого тижня акції всіх провідних українських агрохолдингів впали від 4 до 28%. На світовій арені ситуація така ж.

“Акції українських компаній на світових біржах впали більше як на півмільярда доларів. Знизилася капіталізація на українські аграрні компанії, розміщені на західних біржах, — зазначив президент (УКАБ) Алекс Ліссітса. — Важко передбачити, як будуть розвиватися події далі”.

Одним із таких ризиків є те, що український аграрний сектор впритул зіштовхнувся з проблемою істотного зниження експорту у країни ЄС та Далекого Сходу, адже майже всі вони вводять жорсткий режим карантину. Саме азіатський та європейський ринки були одними з ключових майданчиків для експорту української агропродукції останні кілька років. Тепер вони найбільше потерпають від впливу пандемії. З приводу цього Андрій Ярмак, економіст інвестиційного відділу The Food and Agriculture Organization, у своєму Telegram-каналі зазначає:

"Китай та Індія забезпечують близько 16-18% виручки від агроекспорту України. Купують вони у нас переважно олію, шроти та зернові. Поширення вірусу може призвести до проблем з логістикою та зниження імпорту, хоча імпорт якраз цих базових продуктів постраждає найменше”.

Окрім проблем із експортом продукції, суттєво скорочується кількість поставок імпортних товарів до України (ЗЗР, добрива, посівний матеріал та сільгосптехніка), на які українські аграрії розраховували, плануючи весняну посівну кампанію.

“Ми імпортуємо велику кількість аграрної хімії, і з того ж таки Китаю. Не виключаю, що негативний вплив буде і для споживачів”, — констатує Алекс Ліссітса.

Через введення суворого режиму карантину в Україні й значне скорочення пунктів пропуску на кордонах можуть бути суттєві затримки  з доставкою сировини й вантажів і як наслідок, численні невиконання умов домовленостей підприємств та клієнтів. 

Загалом, в українському агросекторі прослідковується глобальна тенденція відчутного зниження споживацького попиту й торгівлі, адже в екстремальних умовах пандемії люди хочуть якомога менше витрачати ресурси (хтозна, що буде далі!). Однак експерти прогнозують, що значного підвищення цін в агросекторі боятися не варто, адже компаніям все ж таки потрібно буде збувати свою продукцію, і вони просто не зможуть підняти ціни, щоби не втратити на неї попит.

Схожі статті по темі:

asdf