Локальні овочі та фрукти: екологічно й корисно

Заходячи в великі супермаркети, ми іноді не можемо визначитися з вибором. Асортимент просто величезний! На полицях представлені майже всі види фруктів і овочів: від свіжої зелені до справжніх “екзотів”. Однак левова частка представленої продукції — тривалого зберігання. Величезні ресурси витрачаються на її зберігання і транспортування, але користь від таких овочів і фруктів сумнівна.

Локальные овощи и фрукты: экологично и полезно | MIZEZ

Підтримаємо локальних фермерів

Відмова від купівлі імпортної продукції тривалого зберігання на користь локальної або вітчизняної — це не тільки величезний плюс на користь екологічного благополуччя планети, але й підтримка місцевого фермера. А ще це турбота про власне здоров'я, адже чим довше овоч чи фрукт зберігається, тим більша кількість консервантів використовується для підтримання штучної свіжості.

Наведемо приклади деяких хімічних речовин, які часто використовують виробники овочів і фруктів тривалого зберігання.

  • Привізний виноград може зберігатися до 6 місяців в первозданному вигляді: для цього виробники зазвичай використовують фунгіцид діоксид сірки.
  • Ортофенілфенол (Е231) — це консервант, який сприяє тривалому зберіганню овочів і фруктів (особливо цитрусових) при довгострокових перевезеннях. Він може викликати роздратування шкіри різного ступеня тяжкості.
  • Яблука, груші та навіть деякі ягоди виробники можуть покривати штучним воском для запобігання висихання і кращої лежкості. Змити його доволі важко. 

Чи варто говорити, що локальні овочі, ягоди і фрукти, які українські аграрії продають на продуктових ринках або постачають в супермаркети, не тільки корисніше, але і набагато смачніше. І дешевше😉

Коронакриза показала, що дрібні та середні фермери дуже вразливі. Варто хоч трохи порушитися звичної ланцюжку "поле — збір і транспортування — торгівля", і зібраний урожай може залишитися гнити в поле. Підтримувати аграріїв має не тільки держава, але й ми самі, усвідомлено віддаючи перевагу локальним овочам або фруктам.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf