Озиму цибулю вирощувати вигідно

Озиму ріпчасту цибулю почали культивувати досить недавно, тому основні особливості її вирощування, зокрема при крапельному зрошенні, мало хто знає. Водночас рентабельність вирощування цієї культури вища, ніж звичайної літньої ріпчастої цибулі. Такою інформацією поділилися фахівці Миколаївського національного аграрного університету з кафедри землеробства, геодезії та землеустрою.

Озиму цибулю вирощувати вигідно | MIZEZ

Озиму цибулю потрібно сіяти наприкінці літа. Розрахувати треба так, щоби рослини ввійшли в зиму здоровими й загартованими: до кінця вегетації цибуля має утворити до 5-6 листків та пройти осіннє загартовування. Урожай починають збирати на 1–1,5 місяці раніше, якщо порівнювати з посіяною навесні цибулею, а також на 2–3 тижні раніше проти розсадних культур.

Якщо дотримуватися технологій та добре доглядати за насадженнями, є можливість отримати 35–45 тонн з 1 гектару цибулин. Причому витрати на вирощування цибулі весняного посіву та озимої майже однакові. Однак улітку за умов дефіциту вартість цибулі оптом у 2–3 рази більша, ніж продукції, яку зібрали восени. Рентабельність вирощування озимої ріпчастої цибулі таким чином становить 120% та більше.

Технологія вирощування

Вирощують озиму цибулю приблизно так, як і яру. Найкращі попередники для неї — це зернові, ріпак, гірчиця, кукурудза, горох, томат, всі види капусти, огірок, морква. Не варто сіяти її після цибулевих раніше, ніж за 3–4 роки. Велику увагу для гарного результату потрібно звернути на зрошення й удобрення. Щоб отримати 1 тонну врожаю, рослини в ґрунті повинні мати: азоту — 5 кг/га, фосфору — 3 кг/га, калію — 4 кг/га. Фосфорні та калійні добрива вносять під час підготовки поля до посіву. Азотні вносять 30% восени і 70% навесні. 

Щоби зібрати високий урожай, потрібно правильно вибрати сорт озимої ріпчастої цибулі. Хороші результати показують, наприклад, сорт Ткаченківська та гібрид Вольф F1 з насіння при сівбі в першій декаді серпня.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf