Експертна думка

Лайфхак для аграріїв: як ефективно забезпечити овочеві культури кальцієм та бором

Погодні умови вносять свої корективи в розвиток рослин. Тому кожному овочівнику неодмінно хотілося б знайти рішення, яке допоможе підвищити врожайність як кількісно, так і якісно.

Овочі вимогливі до наявності в ґрунті мікро- та макроелементів. Це зумовлено тим, що за відносно короткий проміжок часу їм потрібно утворити потужну кореневу систему, велику наземну масу та сформувати високий урожай. Тому овочеві культури треба вирощувати на ґрунтах із високою родючістю. Або ж вчасно потурбуватися про внесення потрібних для рослин елементів живлення.

Про те, як обрати ефективні добрива серед усього розмаїття препаратів на ринку, — ми запитали у продакт-менеджера Одеського філіалу «Агросем» Дмитра Боіштяна.

Дмитро Боіштян каже, що збалансоване живлення овочевих культур має важливе значення для отримання гарного врожаю як у якісному, так і у кількісному вираженні.

«Інколи на фоні стандартного живлення азотом, фосфором і калієм ми забуваємо про кальцій, який також є важливим макроелементом. Хоча він настільки ж важливий, як і азот. Потреба у кальції зростає у період цвітіння і вегетації, а також збору врожаю. На недостатню його кількість вказує загальний вигляд овочів».

Найбільш очевидними симптомами дефіциту кальцію фахівець називає «опіки» кінчиків рослин, слабкий ріст, слабку зав’язь голівок капусти, міжжилковий хлороз на верхніх листках овочевих, великі водянисті плями на перці, які з’являються раптово та дуже швидко розповсюджуються по рослинах, нерівну поверхню плодів огірка, шкірку в тріщинах, некроз на листках, недорозвиток кореневої системи моркви тощо.

Для того щоб овочі мали розвинену потужну кореневу систему, а отже дали високий врожай, були толерантними до теплового стресу, мали гарну лежкість при зберіганні та транспортуванні і зберігали смакові якості, — Дмитро Боіштян рекомендує обирати добриво YaraLiva Кальциніт.

Це безхлорне добриво, що містить водорозчинний кальцій.

«Воно стимулює розвиток кореневої системи (активної зони кореня — кореневих волосків) та сприяє активній вегетації, підвищує стійкість рослин до стрес-факторів довкілля, передусім до підвищених температур, а також до грибкових та бактеріальних захворювань, викликаних дефіцитом кальцію в рослині, зокрема верхівкових гнилей томатів, перцю та побуріння мякоті картоплі».

Норма для позакореневого внесення добрива залежить від стадії розвитку рослин та впливу стрес-факторів на неї, тому може варіюватися:

  • для томатів, огірків, кабачків, гарбузів — 1-2% (1-2 кг/100 л води);
  • для капусти, моркви, буряку червоного — 2% (2 кг/100 л води).

Норма внесення для фертигації:

  • закритий ґрунт — 0,05-0,5% (0,5-5 кг/1000 л води);
  • відкритий ґрунт — 0,1-0,2% (1-2 кг/1000 л води).

Особлива властивість добрива — його можна використовувати на овочевих культурах, які є чутливими до хлору.

«Надійним «партнером» кальцію для овочів є бор. Він впливає на цілісність та будову всієї рослини та покращує ефективність кальцію в них, що забезпечує більш збалансоване живлення».

Їх нестача гальмує ріст і розвиток рослин, погіршує плодоношення, збільшує опадання бутонів і зав’язі, знижує врожай плодів та насіння. Листя рослин стає світло-зеленим, дрібним, передчасно жовтіє з кінчиків. У картоплі затримується ріст рослин, скорочуються відстані між вузлами, листки стають ламкими; в огірків — відмирання точки росту та обмеження росту коріння; у томатів — нові листки починають рости у нижній частині стебла, на плодах можуть виникати бурі плями; у качанах капусти проявляються пустоти, побуріння тканин, втрата габітусу тощо.

Нестача бору та кальцію збільшує частоту появи мікротріщин в овочах. Бор покращує твердість овочів, підвищує їх якість зберігання та засвоєння кальцію. Ідеальне його поєднання з кальцієм — у добриві YaraLiva Нітрабор.

Це унікальна комбінація нітратного азоту та повністю водорозчинного кальцію з бором являє собою значні агрохімічні переваги та властивості, яких немає в інших добрив.

З добривом YaraLiva Нітрабор у рослин краще розвивається коренева система, вони гарно цвітуть та мають високі показники закладання плодів, стають більш толерантними до теплового стресу. Їхні клітинні стінки стають міцнішими, що призводить до поліпшення якості, лежкості, а також підвищення товарної врожайності овочів та можливості протистояти хворобам й інфекціям. Також препарат забезпечує краще зав’язування плодів, накопичення вуглеводів (цукрів) та повноцінне засвоєння кальцію.

Добриво може використовуватися для внесення при основній обробці ґрунту, для локального внесення і підживлення на ранніх етапах росту і розвитку рослин.

  • для овочевих культур — 100-300 кг/га;
  • для тепличних — 1-3 кг/100 м2.

Для придбання добрив YaraLiva звертайтеся в регіональні представництва «Агросем».

За матеріалами «Агросем» 

Партнерський матеріал

Схожі статті по темі:

asdf