Вчені винайшли натуральний пестицид, який не шкодить бджолам

Дослідники з Технічного університету в Мюнхені (TUM) розробили біопестицид, який здатний поширювати специфічний запах та утримувати деяких шкідників на відстані. Цього вдалося досягти завдяки об'єднанню знань про генетичні дані рослин та нових методів селекції. 

Вчені винайшли натуральний пестицид, який не шкодить бджолам | MIZEZ

Необхідність створення безпечного засобу 

Проблема загибелі корисних комах від синтетичних інсектицидів зараз стоїть дуже гостро. Особливо це стосується бджолярів, які кожного року втрачають бджолосім'ї та зазнають величезних збитків через використання аграріями агресивних пестицидів. 

Залишки синтетичних препаратів також можуть стікати з полів у струмки та озера і загрожувати існуванню цілої екосистеми.

Для розробки нового безпечного засобу команда із відділу біотехнології на чолі з професором Томасом Брюком взяла для дослідження тютюн. У процесі дослідження виявилося, що рослина здатна виробляти натуральний пестицид cembratrienol (CBTol). 

Як створювався пестицид

Спершу дослідники виділили частини геному тютюну, які відповідають за виробництво натурального репеленту, та додали їх у геном бактерій E. coli. Генетично модифіковані бактерії на деякий час помістили у великі бочки, де відбувався процес вирощування. Після цього пестицид відокремили і почали використовувати у вигляді спрею.

Спрей cembratrienol має унікальні особливості, які, на думку дослідників, можуть кардинально змінити погляд на захист сільськогосподарських культур. Серед них:

  1. Захищає від шкідників (наприклад, попелиць), але при цьому не токсичний для бджіл, метеликів, жуків;
  2. Не накопичується в навколишньому середовищі, а тому є екологічно безпечним.
  3. Має антибактеріальний ефект, що дозволяє використовувати його в якості нетоксичного дезинфікуючого засобу.

Томас Брюк переконаний, що новий натуральний пестицид може стати ключем до переосмислення використання препаратів, адже тепер увага приділятиметься не знищенню шкідників, а їх відлякуванню.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf