Чернігівське ноу-хау: як покращити врожайність за допомогою мікробних препаратів

Чернігівські науковці винайшли 8 засобів для покращення врожайності рослин, які заміняють добрива. Їх використання дозволяє підвищити кількість отриманого врожаю та зекономити кошти, запевняють науковці.

Препарати для органічного землеробства

Інститут сільськогосподарської мікробіології вже не перший рік займається розробкою препаратів, які б підвищували врожайність без використання агресивної хімії. Наразі фахівці працюють над бульбочковими бактеріями, які здатні утворювати бульбочки на коренях, які забезпечують рослину азотом. Це підвищує врожайність культури, адже самі бактерії є природними для рослини.

Працюють тут і над розробкою програми, у межах якої досліджують живі мікроорганізми. Ці засоби є екологічно чистими і їх можна використовувати в органічному землеробстві. Про це говорить завідувач лабораторії Віталій Волкогон. За його словами, вони розвивають корінь рослини та допомагають їй всотувати більше поживних речовин.

«Азот із мінеральних добрив засвоюється рослинами на 35-50% , не більше. А все інше — просто забруднює довкілля. Застосування наших препаратів дозволить на 20-30% збільшити ступінь засвоєння добрив» — переконує Віталій Волкогон.

Економічність — ще одна перевага препаратів

Препарати також дозволяють використовувати добрива у меншій кількості, водночас їх ефективність не зменшується. Економія азотних добрив складає приблизно 60 кг на гектар. У результаті і в рослину, і в землю вноситься менше хімії.

Віталій Волкогон зазначає:

«25 ешелонів аміачної селітри і суперфосфату — стільки добрив зекономили біологічні препарати із лабораторії за весь час їх виготовлення та використання».

Сам процес розробки препаратів займає щонайменше 5 років. Ще 3 роки потрібно, аби протестувати та довести їх ефективність. Фахівці кажуть, що сам процес дуже копіткий — під час нього відбирають найбільш життєздатні організми, які проходять декілька етапів перед тим, як стати частиною препарату.

Зараз в інституті є 8 препаратів, які вже схвалені та активно використовуються. На виготовлення одного із них вже придбав ліцензію холдинг «Кернел».

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf