Чи вигідно вирощувати журавлину?

Вирощування журавлини має високий потенціал для українських фермерів, адже плантація здатна плодоносити понад 60 років, якщо її було закладено правильно. Виробництво журавлини великоплідної називають одним із найбільш прибуткових напрямів сільського господарства.

Журавлина — вологолюбна морозостійка культура, ягоди якої здатні зберігатися у свіжому вигляді тривалий час. Для її вирощування чудово підходять північні області України.

У 2013 році в Україні було зібрано 800 тонн цієї ягоди, у 2016 — 338 тонн. Скорочення виробництва пояснюється тим, що українці переважно збирають журавлину дикорослу вручну. Зменшується площа лісів, тому території для збору ягід також скорочуються. Однак на прикладі Білорусі та Латвії можна стверджувати, що в промислових масштабах вирощування журавлини має високий потенціал. Такі ягоди містять менше корисних речовин, проте більші за розміром і мають кращий товарний вигляд. Попит на цю ягоду у світі зростає через закріплення моди на здорове харчування серед населення.

Чи вигідно вирощувати журавлину? | MIZEZ

Рентабельність вирощування журавлини

Попит на свіжу ягоду існує завжди, а ціна на ринку стабільно є високою, причому не лише роздрібна, а й гуртова. Тому фермери жваво цікавляться її вирощуванням, закладанням невеликих плантацій від 0,2 до 2 га. Як показує практика, врожайність журавлини може сягати 20 тонн з га. Такі показники було зафіксовано в Білорусі, де застосовувалася техніка «мокрого збирання». А перший урожай можна зібрати вже на 3 рік після посадки рослин.

Найбільш затратним є закладання плантацій і догляд за культурою, частка витрат на це складе приблизно 36%. На другому місці за затратністю — придбання обладнання для переробки й фасування ягід (25%). На третьому місці (10%) — будівельні роботи та купівля агротехніки. Відповідно до таких даних рентабельність вирощування  журавлини становитиме 36,9%. Варто не забувати про те, що раз закладені плантації будуть давати врожаї багато років.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf