Вирощування жимолості — «За» та «Проти» | MIZEZ

Існують декоративні сорти жимолості та їстівні. Переваги жимолості полягають у тому, що це високоадаптивна рослина, яка має ранній термін дозрівання ягід, багатих на корисні речовини. Також жимолость — чудовий медонос.

переваги жимолості

В Україні це не нова культура, її привезли до нас із Далекого Сходу приблизно 25-35 років тому. Спочатку жимолость оцінили садівники-аматори, яким подобається експериментувати. На той час вирощувати жимолость на продаж не було вигідно, бо сорти не були придатні для цього: ягоди обсипалися та нерівномірно достигали. Однак згодом ягідники з інших країн (Канада, Японія, Польща) зацікавилися жимолостю. Зараз уже існує багато різних сортів для промислового вирощування. Найбільші площі насаджень цієї культури у Польщі — 3000 гектарів, хоча кілька років тому в ЄС жимолость узагалі не вважалася харчовим продуктом.

В Україні площа промислових плантацій під жимолостю становить 150 гектарів. Вітчизняні ягідники поділяються на тих, хто підтримує вирощування цієї культури і на тих, хто вважає це невигідним.

Аргументи «За»

Уміст сухої речовини у ягодах жимолості становить 12-16% (з них 5-10% цукрів). Кислотність коливається в межах від 1,5% до 4,5%, може міститися яблучна, бурштинова і щавлева кислоти.

Ягоди жимолості містять вітамін С, тіамін, рибофлавін, фолієву кислоту, в них у 1,5 рази більше заліза, ніж у яблуках, тому їх корисно вживати при малокрів’ї. Перевагою жимолості також є те, що плоди містять провітамін А (каротин), який поліпшує імунну систему, та вітамін Р, що зміцнює стінки кровоносних судин. Лікарі радять вживати ці ягоди для профілактики серцево-судинних та шлунково-кишкових захворювань. Також у медицині жимолость використовується для лікування малярії.

Жимолость — смачна і корисна ягода, попит на неї є. Особливо на десертні сорти. Соковиті, солодкі, стиглі ягоди високої якості споживачі активно купують. Різні сорти цієї ягоди відрізняються на смак та візуально. Тут головне — не розчарувати споживача, який уперше знайомиться з продуктом. Андрій Ярмак (ФАО ООН) проводив опитування на своїй сторінці у Фейсбук. 82% осіб, які куштували жимолость, вказали, що їм ця ягода дуже сподобалася, хоча деякі поскаржилися на занадто високу ціну.

Представники українського ягідного розплідника «ФруТек» зазначають, що фермери України проявляють високий інтерес до жимолості. Підприємство вирощує 200-300 тис. саджанців щорічно та реалізує їх без труднощів. Інші розплідники повідомляють, що саджанці жимолості продають без проблем і в кінці сезону не мають залишків, що також указує на переваги жимолості.

Аргументи «Проти»

  1. Великі партії жимолості може бути складно реалізувати на внутрішньому ринку. На зовнішньому — велика конкуренція, адже Польща має тисячі гектарів цієї ягоди. Серед європейців це поки що не дуже популярна ягода, бо вони її погано знають. Тому для масштабного експорту жимолості перспектив наразі немає.
  2. Найсмачніші сорти — дуже м’які. Через це ягоди мають погану лежкість та здатність до транспортування. Це великий ризик до виробника, адже невідомо, як свіжа продукція перенесе транспортування на далекі відстані.
  3. Вища вартість збирання (майже долар за кілограм) порівняно з іншими ягодами та труднощі під час цього (втрати врожаю), що знижує рентабельність вирощування жимолості.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf