7 причин, чому ваш сад не плодоносить | MIZEZ

Дерева кісточкових рослин можуть перестати радувати вас з багатьох причин. Давайте розберемося разом, чому потужний сад є, а фруктів на столі досі немає. 

сад

Основні причини, чому сад не плодоносить

Заморозки навесні. Якщо дерева готуються до етапу цвітіння або ж уже почали цвісти, температура повітря від 0°C і нижче може пошкодити квітки й спричинити проблеми з подальшою зав’яззю плодів і плодоношенням. Особливо чутливі до низьких температур абрикоси, до того ж, вони зазвичай і розквітають раніше. Кісточкові загалом цвітуть раніше, ніж, наприклад, яблуні чи груші, тому плануючи власний сад чи розширення господарства, слід зважати на кліматичні особливості регіону.

Занадто низькі температури взимку. У персиків і черешні плодові бруньки можуть травмуватися через низькі температури взимку. Плодові бруньки загалом є найбільш чутливою до низьких температур частиною дерева. Якщо температура повітря падає до -18°C, плодові бруньки можуть частково відмирати, а за температури -23°C існує ризик загибели всього дерева. 

Недозапилення. Якщо цвітіння дерева співпало з поганими погодними умовами (дощ, холод, сильний вітер), то ймовірність якісного запилення знижується в рази. Комахи-запилювачі зазвичай мають низьку активність за такої погоди. А без передачі пилку не відбувається запилення, й плоди не розвиваються повноцінно.

Несумісність пилку. Таке теж буває, наприклад, якщо необхідне перехресне запилення, а потрібний сорт знаходиться надто далеко. При виборі саджанців для свого саду звертайте увагу й на сумісність сортів. 

Занадто сильна обрізка. Якщо дерево (особливо, однорічне) обрізати дуже сильно, це сприятиме росту вегетативної маси й, відповідно, плодових бруньок. Подальша надмірна обрізка може знищити їх. Обрізуйте гілки для формування правильної форми крони та для того, щоб не було сильно затінених ділянок. 

Неправильна форма крони. Не допускайте великої кількості вертикальних гілок, тому що дерево буде плодоносити гірше. Формуйте крони кісточкових дерев так, щоби горизонтальних гілок було більше. 

Малий вік дерева. Початок плодоношення для кожного сорту індивідуальний. Деякі дерева починають давати плоди вже на наступний рік після посадки, а деяким для цього треба до 5 років! Тому обирайте сорти залежно від потреб свого господарства. 

Тепер ви з легкістю можете визначити, чому сад не плодоносить й ефективно вирішити цю проблему. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf