На Запоріжжі заморозки знищили урожай ранньої черешні

У Запорізькій області заморозки повністю знищили майбутній врожай ранньої черешні. Через заморозки середні сорти було знищено на 95%. При цьому втрати пізніх сортів зараз оцінити неможливо, адже вони ще цвітуть. Про це повідомляє Євгенія Никитюк, агроном ТОВ Аврора.

заморозки знищили урожай

Згубний вплив заморозків

За інформацією Євгенії Никитюк, середні сорти знищені заморозками на 95%. Що ж стосується пізніх сортів, то їх втрати оцінити поки складно, оскільки період цвітіння ще не закінчився.

Загалом заморозками пошкоджено вже понад 70% бутонів кісточкових культур. За той відсоток зав'язі, який залишився, садівники борються за допомогою препаратів. Водночас аграрії висловлюються позитивно щодо перспектив отримання таких кісточкових культур як ранній абрикос та алича. Пізні ж сорти сливи, за інформацією Євгенії Никитюк, пошкоджені на 80%.

Основна частина загибелі цвітіння фруктових дерев зафіксована на висоті до 2 метрів. Вище потенціал цвітіння значно кращий.

Перспективи

Щодо вартості кісточкових культур прогнозують, що невисока ціна в поточному сезоні буде на черешню. Це пояснюється тим, що виробники не зможуть сформувати експортні партії через низький урожай цієї культури. Купівельна ж спроможність на внутрішньому ринку знизилася, адже у людей немає достатньо коштів, щоб купувати стільки ж, як і раніше. До того ж черешня — не основний продукт споживання і через це попит на неї буде низьким.

Також Євгенія Никитюк говорить про те, що 2020 рік буде нелегким для виробників кісточкових. Зараз мова не йде про те, щоб збільшити врожай чи прибуток, а просто вижити і зберегти господарство.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf