Збитки виробників черешні у цьому році можуть сягнути 90%

Виробники черешні недорахуються цього річ до 90% прибутку — такі показники очікуються цього року. Більшу частину врожаю вони також можуть втратити через заморозки. Про це повідомила Євгенія Нікітюк, агроном-садовод господарства «Аврора», що у Запорізькій області.

Збитки виробників черешні у цьому році можуть сягнути 90% | MIZEZ

Актуальна ситуація

Євгенія Нікітюк говорить, що її підприємство підрахує точну суму збитків лише після факту відвантаження товару. 

«Ціну на черешню поки що спрогнозувати складно. Якщо вона буде вищою за минулорічну, це дозволить аграріям компенсувати менший обсяг урожаю. Якщо ж ціна залишиться на такому ж рівні, то дохід буде становити приблизно 80-90% від торішнього».

У Запорізькій області під час періоду цвітіння температура місцями сягала –5-6°. Саме тому були повністю втрачені ранні та середні сорти черешні. Пізні сорти зараз знаходяться на рівні 10-15% врожаю минулого року.

У господарстві «Аврора» спостерігалося пошкодження дерев ще у лютому. У цей період рослини не змогли увійти в стан спокою. У березні температура впала, а потім різко підвищилася. Такі температурні коливання негативно вплинули на дерева.

Євгенія Нікітюк говорить:

«10 квітня черешня активно цвіла. У минулому році, наприклад, цей період припав на кінець квітня. Пізні сорти закінчували цвісти на початку травня, а цього року — майже на 3 тижні раніше». 

Виробники черешні називають весняну температуру близькою до норми. Однак, зазначають, на стан дерев негативно вплинула аномально тепла зима, яка змусила рослини квітнути раніше, ніж зазвичай.

Можливі перспективи

У різних господарствах частка пізніх сортів черешні — різна. Здебільшого це залежить від географічного положення і періоду вегетації. Тому українські господарства, які займаються вирощування черешні, мають різні показники врожайності.

Наразі в господарстві «Аврора» не планують купувати нову техніку чи розширювати виробництво. Головне завдання — не отримати боргів під кінець сезону. Але експерт говорить, що для черешні цей сезон охрестили «втраченим», а власники господарств уже очікують збитків.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf