Через карантинні обмеження зросли ціни на овочі

Існує ймовірність того, що ринки в Україні закриють, внаслідок чого зростуть ціни на багато видів продуктів.

Збільшення вартості продуктів буде відбуватися тому, що великій частині дрібних фермерів не вдається потрапити до агропродовольчих ринків. Це вже призвело до того, що деякі агровиробники просто знищили вирощену продукцію. Олег Пендзин, економіст і виконавчий директор громадської спілки «Економічний дискусійний клуб», розповів про те, як будуть відбуватися зміни в цінах на агропродовольчі товари в Україні.

Олег Пендзин зазначив, що вартість імпортних овочів на сьогодні в Україні вища, якщо порівнювати з продуктами вітчизняних агровиробників, однак формування ціни відбувається відповідно до імпорту. Українським виробникам було важко потрапити на полиці супермаркетів, адже для виходу на великого ритейлера необхідно мати досить об’ємні партії в упаковці. А це одна з головних особливостей імпорту.

Як будуть працювати ринки?

Олег Пендзин зауважив, що навіть після завершення карантину не всім продовольчим ринкам удасться працювати. Він вважає, що деякі ринки закриються, а частина матиме проблеми через недотримання норм і вимог Міністерства охорони здоров’я. Внаслідок цих чинників зростуть ціни на агропродовольчі товари. Зазвичай домогосподарства населення забезпечують до 90% картоплі на продовольчих ринках (те, що вирощується для себе). Ця продукція не може конкурувати з імпортною, яку завозять до країни великими партіями: обсяги можуть складати десятки й сотні тонн. Ба більше, українські супермаркети надсилають кошти постачальникам мінімум через 20 днів, адже беруть товар під реалізацію. Дрібні фермери не можуть стільки чекати, тому що зазвичай не мають оборотного капіталу.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf