Державне регулювання цін: користь чи шкода?

Державне регулювання цін на продукти може спровокувати закриття підприємств — про це нещодавно повідомили експерти. Вони побоюються, що у таких умовах деяким українським підприємствам буде не вигідно виготовляти харчові продукти і вони просто припинять роботу. 

Чи вдарить регулювання цін по виробниках? 

18 травня набула чинності постанова Кабінету Міністрів щодо запровадження державного регулювання вартості деяких продуктів, які є соціально важливими для населення. До цього списку увійшли ті ж продукти, що й під час «карантинного ажіотажу» — це, зокрема, гречка, хліб, яйця, цукор та інше. 

Фінансовий експерт Галина Хейло вважає, що державне регулювання вартості продуктів має негативний вплив в умовах ринкової економіки. 

«Державне регулювання цін може призвести до того, що виробникам стане просто не вигідно продавати товар та витрачати ресурси на його створення. У таких умовах підприємства можуть припинити роботу».

Експерт вважає, що замість впливу на ціни, держава має надавати адресну допомогу соціально незахищеним верствам населення. 

Альтернативна думка 

Олександр Хмелевський каже, що державне регулювання бажаного результату не дасть, але й виробникам не зашкодить. 

«Держава буде штучно регулювати саме роздрібні ціни, тобто ті, що встановлює торгова мережа чи магазин. А сам виробник продовжуватиме продавати свій товар по тій же ціні, що й раніше». 

Зараз собівартість продукції не зростає, тобто товаровиробники не завищують вартість продуктів — на це немає підстав. 

Зафіксувати факт неправомірного завищення вартості продукту державні органи не зможуть, адже для цього потрібен регулярний контроль, який, зрозуміло, забезпечити важко. І навіть якщо хтось все ж повідомить про завищені ціни, сам факт такого звернення жодним чином не стримає зростання вартості продуктів.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf