Молода картопля лишиться на полях?

Оксана Руженкова, виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі (УАВК), повідомила, що молода картопля в Україні може залишитися на полях.

У маркетинговому році 2019/2020 у період збуту спостерігалися вигідні ціни на картоплю. Тому сільськогосподарські виробники збільшили площі під цією культурою до 100 га у 2020 році, якщо порівнювати з даними за минулий рік (5-10 га). За попередніми оцінками фахівців УАКВ, наприкінці травня та на початку червня аграрії залишать картоплю на полях.

Оксана Руженкова вважає, що фермери не будуть спроможні продати всю вирощену продукцію, тому що її якість у початківців зазвичай не відповідає вимогам торговельних мереж.

Багато агровиробників мали наміри отримати прибутки на Великдень, адже тоді вартість картоплі повинна була сягати 60−80 грн/кг, проте непередбачуване введення карантину зруйнувало плани.

Молода картопля лишиться на полях? | MIZEZ

Ситуація на українському ринку зараз

На сьогодні ціна на українську молоду картоплю у супермаркетах становить 30−45 грн/кг, на єгипетську (реалізація відбувається під виглядом молодої) — 18 грн/кг та 24 грн/кг на азербайджанську (насправді реекспортована російська, адже під час карантину логістика і транспортування товарів на великі відстані були проблемними).

Дія ДСТУ на столову картоплю припинилася у березні 2019 року. Восени 2018 року Україна впровадила новий стандарт ООН, згідно з яким виробники зобов’язані мити картоплю, якщо планують реалізовувати її в супермаркетах. При цьому частка бракованої продукції не повинна перевищувати 5%. В Україні працює всього 3 заводи, що спеціалізуються на митті овочів, як зазначила виконавчий директор УАВК. Вона також наголосила, що Україна наразі не може здійснювати експорт молодої картоплі.

У 2017 році поставки були обмежені через єдині карантинні правила. До 2020 року механізм вільних від карантинних організмів ділянок освоїли лише 10 підприємств. Українські агровиробники не можуть конкурувати з російською картоплею, адже проходження процедури створення вільних ділянок — доволі тривалий процес.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf