Чому українська картопля значно дорожча, ніж закордонна?

Зараз українці можуть купити вітчизняну картоплю мінімум за 40 грн/кг, тоді як молода єгипетська коштує від 19 грн/кг. Звісно, покупці віддають перевагу більш дешевому товару. Експерт розповів, чому українську картоплю продають дорожче за закордонну. 

Особливості ціноутворення

Олексій Дорошенко, голова Асоціації постачальників торговельних мереж, стверджує, що ціна на вітчизняну картоплю виправдана та цілком закономірна:

“Українські фермери вирощують бульбу у невеликих об’ємах, не промислово. Здебільшого вони саджають її для власного споживання, а надлишок продають. А от промислово вирощена картопля потрапляє на переробку, її продають у великих об’ємах, тому і ціна нижча”.

У результаті, фермер, який садить бульбу «для себе» невеликими партіями, витрачає на обробку одиниці товару більше, ніж промисловий виробник. Тому ціна на український продукт вища, а на закордонний, за рахунок об'ємів, — нижча.

Окрім цього, якщо вітчизняні виробники і вирощують бульбу промислово, то часто вони мають чималі кредити на обладнання та техніку. Це теж впливає на вартість кінцевого продукту.

Ціна на картоплю буде низькою, якщо продовжувати завозити її так само, як і в минулому році. Якщо ж інші країни перекриють свої кордони, то вартість суттєво підвищиться. До того ж за останні 3 роки кількість картоплі, яку вирощують українці, знизилася.

Ситуація з ринками

На початку травня український уряд дозволив працювати ринкам з продовольчими товарами. Але з певними обмеженнями — масковий режим, вимірювання температури, дезінфекція, дистанція між людьми та торговими місцями. Тільки за таких умов можливий продаж овочів, фруктів та інших продуктів.

Редакційна команда MIZEZ 

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf