Картопляний бізнес: прогноз на 2020 рік

Непростий початок року став причиною змін майже у всіх сферах бізнесу. Стосується це, на жаль, й аграрної галузі. Саме цього року на картопляний бізнес чекають випробування. Експерти зазначають, що цій сфері як ніколи знадобляться надійні сховища, переробка, і, найголовніше — якісне насіння.

картопля

Актуальний стан галузі

Україна входить у п’ятірку країн, де вирощують найбільшу кількість картоплі. Також до рейтингу ввійшли:

  • Китай
  • Індія
  • Росія
  • США

Щороку Україна вирощує приблизно 22 млн тонн цієї культури. За 2019 рік країна відправила на експорт 5,5 тисяч тонн. Водночас імпортували 200 тисяч тонн.

Ринок картоплі в Україні є стихійним, оцінити точний обсяг посадженої та зібраної картоплі важко. Великими та середніми господарствами виробляється лише 5% від загального обсягу, решта — приватними господарствами. 

За 2019 рік урожай картоплі склав 20,2 млн тонн, із них лише 0,5 млн тонн належить середнім та великим товаровиробникам. Якщо підприємство хоче добре заробити, то окрім поставок звичайної картоплі можна продавати її супермаркетам митою, чищеною чи нарізаною. Також підходить переробка в сухе пюре чи крохмаль, вироблення чіпсів тощо.

На думку Наталії Зарицької, заступника генерального директора аграрної конфедерації, перспективи для картопляного бізнесу в Україні чудові. Але лише за умови, що буде грамотно побудована та продумана вертикаль виробництво–переробка–логістика–торгівля.

Проблеми та перспективи

Одна із головних проблем галузі — відсутність якісних сховищ. Через це на українському ринку багато картоплі з різних країн світу. 

У 2020 році до вартості картоплі можуть додатися витрати, пов’язані з великою кількістю шкідників, поганою вегетацією, збитками через аномальну зиму. Тому, переконані експерти, картопля не буде дешевшою, ніж минулого року.

Особливу увагу цього року фермери приділять насіннєвій картоплі: вона повинна не тільки мати добрі смакові якості, а й бути стресостійкою (зважаючи на торішні погодні негаразди та непростий початок 2020 року). 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf