Програма розвитку картоплярства від Кабінету Міністрів

Кабмін вирішив розробити програму розвитку картоплярства для того, щоб підвищити виробництво бульби і задовольнити запити населення. Ціль програми – досягнути показника у 800 тисяч тонн бульби на рік, а також мати достатню кількість сировини для переробки продукції.

Деталі програми

Кабмін до кінця 2020 року планує прийняти програму, спрямовану на розвиток картоплярства. Галузь є важливою для українського агропромислового комплексу, тому профільні асоціації та Міністерство економіки повинні докласти зусиль щодо створення програми дій.

Над програмою буде працювати профільна робоча група. Одна із цілей – усунення залежності від імпорту бульби та збільшення її експорту. Робота над розвитком картоплярства покликана також створити додаткові робочі місця у даній сфері, підвищити кількість продукції із доданою вартістю.

Окрім мети із збільшення виробництва картоплі, стоїть також завдання забезпечення сировини для її переробки у товари із доданою вартістю – це картопля фрі, пюре, чіпси та крохмаль. Повинні будуватися нові сховища, щоб урожай міг зберігати свої якості на довгий строк.

Шляхи реалізації

Для того, щоб програма була реалізована на повну, буде залучена державна підтримка. Так, планується компенсація вартості сертифікованого насіння, оснащення для зрошення полів та іншого.

Очікується, що дії держави допоможуть збільшити кількість площ під висадку картоплі на 40 тисяч гектарів, що створить мінімум 10 тисяч робочих місць, а в бюджет додатково надійде 52 млн гривень (щороку). Буде активовано виробництво вітчизняного насіння та збільшиться експорт картоплі.

Розробляти програму планують приблизно 2 тижні, а потім 4 серпня вона буде винесена на обговорення під час робочої зустрічі. Після цього вона буде представлена керівництву держави, а її ухвалення чекають на кінець року.

Статистика

Нагадаємо, що за період із січня по жовтень 2019 року наша держава імпортувала більше 161 тисячі тонн картоплі на загальну суму у 32,4 млн доларів. Це максимальний показник, починаючи з 2011 року. Тоді закуплено було 5,18 тисяч тонн.

Критично збільшилася маса імпорту саме в жовтні 2019 – тоді ж і було встановлено рекорд із ввезення картоплі: 92,6 тисяч тонн. Із початку сезону 2019-2020 вже було імпортовано 142 тисячі тонн бульби, а це аж у 529 разів більше, ніж минулого сезону!

 

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf