Факти про картоплю, які вас здивують

Картопля є на столі кожного українця мало не щодня. Про неї вже, здавалося б, відомо все. Однак, є кілька незвичайних фактів, які вас здивують.

Картопляні рекорди

Картопля відома уже не одну сотню років як популярний продукт, з якого можна приготувати безліч страв. Її можна смажити, варити, запікати, тушкувати. З неї навіть роблять десерти. А ще вона дуже корисна, адже має у своєму складі вітамін С, вітаміни групи В, мінерали, клітковину та крохмаль. 

Ці факти знає кожен ще зі школи. Але є декілька відомостей, про які ви точно не чули:

  1. Сорт картоплі La Bonnotte є найдорожчим у світі. Щорічний урожай складає всього 100 тонн, тому кілограм такої бульби коштує аж 500 євро.
  2. Найбільша у світі картоплина важила 3,8 кг. Виростив її житель Великобританії у 2010 році. Фермер Пітер Глазебрук на цьому не зупинився і наступного року побив інший рекорд — виростив п’ятиметрову морквину і пастернак вагою 16 кг.

Побувала картопля навіть у космосі, а саме на станції Колумбія у 1995 році. Тут астронавти вперше змогли виростити картоплю в умовах невагомості.

Улюблена страва

Картопляні рекорди пов’язані не тільки з її вирощуванням. Це один із найулюбленіших продуктів у світі, тому є ще й такі досягнення:

  1. Рекорд із поїдання картоплі був встановлений у Канаді (на чемпіонаті з поїдання смаженої бульби). Пету Бартолетті вдалося з'їсти 6 кг смаженої картоплі за 10 хвилин. 
  2. Пам’ятники картоплі встановили в Німеччині, Румунії, Польщі. Планували і в Білорусі, де бульба є національним продуктом, але ідея так і залишилася нереалізованою.

Картопля — корисний продукт. Вона зміцнює кровоносну систему, покращує стан судин. Якщо споживати бульбу в міру, то її цінні компоненти принесуть тільки користь для здоров’я.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf