Особливості сортової картоплі: Фламенко, Челенджер, Коломба

Максимально реалізувати потенціал сорту картоплі можна тільки якщо враховувати всі його особливості. Навіть якщо сорти схожі між собою, вони все одно відрізняються — як мінімум вимогами до вирощування. Якщо обрати декілька сортів і застосовувати до кожного одну й ту ж технологію, жоден не дасть позитивного результату і гарного врожаю. 

Тому важливо знати, як правильно вирощувати окремі сорти картоплі, щоб отримати якісний продукт.

Особливості сортової картоплі: Фламенко, Челенджер, Коломба | MIZEZ

Сорт Коломба

Відноситься до категорії ранніх із високою стійкістю бульб до потемніння, має відмінні смакові якості. Ця картопля є дієтичною — калорійність на 30% менша, ніж в інших сортів.

Вирощувати сорт Коломба можна на різних ґрунтах. Картопля має короткий період спокою та починає рано давати паростки, тому треба уважно стежити за бульбами у другій половині періоду зберігання. 

Коломба не любить посадки в холодний ґрунт, тому висаджувати сорт треба в землю прогріту хоча б до 6°. Різати перед посадкою не треба. Оптимальне співвідношення для посадки — 40-45 тис. шт./гектар. Норма азоту складає приблизно 100-110 кг д. р. на гектар. Рослина чутлива до нестачі магнію, тому таке живлення буде необхідним. Своєчасно треба застосовувати засоби захисту рослин та фунгіциди.

Сорт Фламенко

Середньостиглий сорт з високим потенціалом продуктивності, підвищеною стійкістю до парші та синяків. Картопля добре витримує нестачу вологи та посуху, адже має розвинену кореневу систему. Може вирощуватися на будь-яких ґрунтах, за винятком важких запливаючих.

Удобрювати азотом можна в два прийоми (під час першого використайте 13 норми, а залишок — під формування гребнів). Загалом допустима доза для удобрення становить 160-200 кг д. р. на гектар.

Сорт Фламенко утворює багато бульб, тому місця для вирощування йому треба більше. Оптимальний варіант для посадки — 42 тис. шт./гектар, якщо вирощуєте насіннєву бульбу — 68 тис. шт./гектар.

Бульба є менш чутливою до температури ґрунту, тому придатна до ранньої посадки. Але потребує захисту від ризоктонії, яка може пошкодити судини рослини.

Перед посадкою рекомендують прогрівати Фламенко до моменту пробудження вічок, щоб сходи були рівномірними. Під час збору врожаю треба уважно налаштовувати збиральну техніку, щоб не травмувати картоплю.

Перед тим, як закласти Фламенко на зберігання, обов’язково треба витримати лікувальний період. Проводьте активну вентиляцію, щоб уникнути появи конденсату. Даний сорт є чутливим до появи сріблястої парші.

Сорт Челенджер

Середньопізній сорт, який підходить як для використання у якості столового сорту, так і для переробки під вакуумну упаковку або на фрі. Челенджер стійкий до посухи, появи парші звичайної та синяків.

Норма азоту для сорту — 200-250 кг речовини на гектар. Дають добриво у два прийоми: перед посадкою вистачить 23, а все інше — коли почнеться період утворення бульб. Внесення хлоровмісних добрив небажане.

Густота посадки складає 34 тис. шт./гектар (бульби у сорту є крупними, їм треба місце для розвитку). Перед посадкою картоплю прогрівають, ґрунт повинен також бути добре прогрітим. Сорт є чутливим до альтернаріозу та фітофторозу, що потрібно враховувати при вибору засобів захисту рослин.

Збирати урожай не варто при температурі вище 25° та нижче 10°. Перед закладкою на зберігання урожай треба просушити, пройти лікувальний період. Мінімальна температура зберігання становить +5°.

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf