Хотів посадити нідерландську картоплю — не вийшло

На Херсонщині вже продають молоду картоплю, яка коштує приблизно 60 гривень за кілограм. Бульбу привезли з-за кордону, тому покупці обходять її стороною — дорого. Вітчизняна ж з'явиться на полицях магазинів не раніше червня. Аграрії бідкаються — купувати закордонний матеріал невигідно.

Хотів посадити нідерландську картоплю — не вийшло | MIZEZ

Актуальна ситуація

Фермер Андрій Петренко, який хотів замовити насіннєвий матеріал з Нідерландів, говорить:

«Минулорічна картопля була хворобливою, тому на насіння її цього року використовувати не можна. У результаті довелося її продати як товарну. На заміну хотілось придбати нідерландську, але за кілограм вони скромно просять 95 євроцентів, а за елітну репродукцію — 1,2 євро. Ще є проблема з постачаннями через карантин. Невідомо, чи приїде насіння вчасно для посівної».

Чоловік наголошує також на тому, що купувати імпортний матеріал невигідно, зважаючи на те, за яку ціну потім можна буде продати врожай. Тому наразі фермеру довелося працювати з тим насіннєвим матеріалом, який є в Україні. Він планує отримати 2 врожаї, перший з яких піде на продаж.

Очікування

Фермер Андрій Петренко сподівається, що цього року картопля вродить щедро і буде якісною. Якщо так і станеться, то купувати імпортний насіннєвий матеріал не доведеться. Адже, жартує фермер, він «з’їсть увесь прибуток».

Також цього року фермер хоче відмовитися від висадки баклажанів та перцю, натомість посадити більше зернових. Пов’язано це з тим, що доглядати за перцем чи баклажанами досить витратно, оскільки треба наймати багато людей. Також це доволі примхливі овочі, які у такий складний період є ризик не реалізувати. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf