Україна здатна забезпечити внутрішній ринок якісною картоплею

Українська асоціація виробників картоплі оголосила, що неконтрольований імпорт неякісного продукту необхідно зупинити. В Україні вдосталь якісної картоплі. Трейдери завозять у країну контрабандою несертифіковану картоплю та скуповують неякісну продукцію в одноосібних господарств. Через це споживачі в супермаркетах отримують неякісний товар за завищеними цінами. В асоціації говорять, що співпраця з трейдерами-імпортерами — це спосіб корупційних закупівель. Саме тому рітейлери заявляють, що 60% української картоплі є неякісною.

Україна здатна забезпечити внутрішній ринок якісною картоплею Mizez

Коли ж рітейлери домовляться з промисловими картопляними господарствами в Україні та будуть купувати продукцію прямо у виробників, на полицях супермаркетів з’явиться якісна картопля. Таким чином недобросовісний посередник буде вилучений, а цінова «накрутка» не відбуватиметься.

Яких заходів потрібно вжити

В УАВК пояснюють, що в країнах Митного Союзу ЄАЕС якісної картоплі давно немає. Якщо ж Україна закриє поставку картоплі з Росії та Білорусі, ці країни швидко заборонять ввіз української ранньої картоплі на їхні ринки, що призведе до обвалу цін на внутрішньому ринку України. Ми повинні оперативно вжити дзеркальних заходів щодо ЄАЕС для захисту внутрішнього ринку: не дозволити торговельним мережам ввозити картоплю з цих держав. Саме так вчинив ЄАЕС щодо України в 2017 році.

Якщо запровадити дозвіл на ввіз картоплі, що була вирощена на земельних ділянках, вільних від карантинних організмів, імпорт картоплі з країн ЄАЕС буде неможливим.

За даними УАВК, в Україні вдосталь якісної картоплі для повного забезпечення потреб внутрішнього ринку. Виробники готові до співпраці, якщо рітейлери будуть дотримуватися умов контрактів.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf