Безвірусна картопля у гідропонній теплиці: чернігівське ноу-хау | MIZEZ

Чернігівщина вважається одним із найбільш «картопляних» регіонів країни. Тому не дивно, що саме тут було вирощено безвірусну картоплю у гідропонній теплиці.

Безвірусна картопля у гідропонній теплиці: чернігівське ноу-хау | MIZEZ 

Переваги такої картоплі для аграріїв

Як і будь-яка культура, картопля теж періодично потребує оновлення. Але зараз у багатьох приватних господарствах продовжують висаджувати так звану “дідівську” картоплю, яка вже за роки існування встигла набратися різних хвороб. Як результат — низька врожайність та якість.

У НВО “Чернігівеліткартопля” підійшли до вирішення цієї проблеми серйозно: виростили рослини в пробірках, а потім висадили їх в гідропонну теплицю (єдину в Україні). Через 5 років очікують отримати бульбу різних сортів, яка буде абсолютно чистою — без вірусів та хвороб.

Ігор Шкурко, генеральний директор підприємства, говорить: «Традиційна технологія дозволяє отримати один врожай, а наша — одразу декілька. Традиційна дає 5-6 бульб з одного ростка, а ми отримуємо до 25. Також на різних етапах росту ми використовуємо спеціальні поживні розчини, які виготовляємо самі».

Підприємство вирощує декілька сортів, серед яких:

  •         Панянка
  •         Сувенір чернігівський
  •         Нагорода
  •         Зоряна

Найбільш популярним у регіоні є “Сувенір чернігівський”, адже він найкраще підходить для місцевих кліматичних умов. 

Перспективи вирощування картоплі

Також Ігор Шкурко говорить про те, що цього року багатьом господарствам довелося садити картоплю раніше ніж зазвичай, щоб застати вологу в ґрунті. Але зазначає, що така рання висадка бульби була помилковою, адже земля недостатньо прогрілася. Висаджувати слід на глибину 5-6 см при +10°C.

Саме ж підприємство поки що не поспішає висаджувати картоплю. Пов’язано це з тим, що глибоке розпушування ґрунту кілька років поспіль дає можливість отримати необхідну кількість вологи. Ігор Шкурко дає оптимістичний прогноз щодо врожаю картоплі як для власного підприємства, так і для приватних господарств.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf