Боротьба з грибковими захворюваннями картоплі

Серед усіх грибкових захворювань картоплі на теренах України найбільш поширені два — фітофтороз і альтернаріоз. Зазвичай вони вражають картоплю масово, тому важливо контролювати стан поля й за необхідності застосовувати ефективні фунгіциди. 

Протягом останніх років найбільшої шкоди посівам картоплі завдає саме альтернаріоз. Адже під час періоду вегетації цієї рослини часто спостерігається посуха та високі температури повітря — сприятливі умови для розвитку грибкового захворювання. 

Боротьба з грибковими захворюваннями картоплі | MIZEZ

Джерело фото: wikimedia.org

Коли виникають альтернаріоз і фітофтороз?

Перші прояви альтернаріозу спостерігаються зазвичай в середині червня, а от пік захворювання приходиться на середину липня. В кінці липня посіви ранньостиглих сортів картоплі закінчують вегетацію.

Фітофтороз активно розвивається в окремі вологі роки, коли є значні перепади між денною та нічною температурами повітря. Він уражає середньостиглі або пізні сорти картоплі. Перші прояви хвороби можна побачити наприкінці липня — на початку серпня. А найбільшої інтенсивності фітофтороз набуває в середині серпня. 

Часто буває й так, що обидві хвороби розвиваються на картоплі в комплексі: спочатку альтернаріоз, а потім фітофтороз. Шкода для посівів від цих грибкових захворювань чимала. Якщо аграрій вчасно не вжив заходів проти обох хвороб, він може втратити майже весь урожай. 

Методи боротьби з альтернаріозом і фітофторозом

Зауважимо, що у ранньостиглих сортів картоплі стійкість до грибкових хвороб значно нижча, ніж у пізніх. Тому слід особливо ретельно обирати сорт або гібрид для свого регіону. Експерти називають усього кілька ранніх сортів, стійких до означених хвороб: Серпанок, Доброчин, Скарбниця тощо. 

Серед усіх засобів захисту рослин від грибкових хвороб на особливу увагу заслуговують стробілурини. Це найновіше покоління фунгіцидів, що має широкий спектр дії та надійно захищає рослини від збудників хвороб.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf