Як правильно зберігати картоплю?

Зберігання картоплі є важливою частиною виробничого циклу, адже помилки господаря можуть призвести до серйозних збитків. Буває, що помилки у зберіганні виявляють уже тоді, коли продукт вже поступив в оптовий чи роздрібний продаж. Але жодному покупцю не сподобається, якщо картопля, закуплена “про запас”, зіпсується через тиждень-два.

Як правильно зберігати картоплю? Mizez

Це важливо знати!

Пропонуємо вам основні поради щодо зберігання картоплі від досвідчених фермерів.

  1. Підготовка сховища. Перед закладанням урожаю сховище треба обробити розчином хлорного вапна для знищення збудників різноманітних захворювань і очистити від залишків сміття. Після обробки сховище ретельно провітрюють.
  2. Вентиляція сховища. Це чи не найважливіша умова правильного зберігання картоплі. Завдяки правильній вентиляції ризик проростання картоплі або виникнення на ній бактеріальних чи грибкових хвороб зменшується в рази. Найкраще зберігати картоплю в корзинах або в ящиках із нещільно збитих дощок. Так повітря буде поступати до коренеплодів і знизу, і з усіх боків.
  3. Підтримання необхідної температури та мінімізація конденсату. Конденсація відбувається, коли тепле вологе повітря потрапляє на холодні поверхні. Це може спровокувати гниття картоплі. Оптимальна температура зберігання бульб картоплі становить 2–4 градуси при відносній вологості повітря 85–93%.
  4. Не допускайте потрапляння у сховище сонячного світла: у бульбах може накопичуватись отруйна речовина — соланін. Така картопля має зеленуваті плями і їсти вже її не можна. 

Дотримуйтесь правил зберігання картоплі, й зібраний урожай годуватиме вас аж до пізньої весни!

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf