Як отримати два врожаї картоплі за рік?

Картоплярство може бути доволі прибутковим бізнесом. Особливо це стосується вирощування дуже ранніх сортів, оскільки за правильного розрахунку можна отримати навіть… подвійний урожай! МIZEZ підкаже, як реалізувати цю агромрію😉

У чому сенс подвійного врожаю?

Плануючи отримати подвійний урожай картоплі, ви маєте розуміти: його вирощують не для того, щоб отримати вдвічі більше картоплі. Ранню картоплю ви збираєте та продаєте за високою ціною. А восени у вас виростає чудовий посадковий матеріал на наступний рік!

Технологія отримання подвійного врожаю

Для початку слід правильно обрати сорт картоплі. Він має бути ультрараннім або раннім (строк вегетації не має перевищувати 2,5 місяця). Посадковий матеріал повинен бути протруєним, озелененим та пророщеним. Пророщувати картоплю починають приблизно за місяць до орієнтовної дати сівби. 

Сівбу картоплі для першого врожаю слід розпочинати за температури ґрунту +8°C (навіть якщо прогнозуються заморозки — не біда!). Після появи сходів картоплю слід позакоренево підживити фосфорними добривами.

Другий урожай потрібно сіяти не пізніше середини липня. Коли ви зібрали ранню картоплю, ґрунт треба ретельно підготувати до нової сівби. Досвідчені аграрії радять використовувати насіння картоплі минулорічного врожаю й однакового сорту з тією картоплею, що висівалася навесні. Не забудьте за місяць до другої сівби проростити, озеленити та протруїти насіння картоплі. Збирають другий урожай наприкінці вересня або вже у жовтні, залежно від регіону.

У такого інтенсивного вирощування картоплі є й свої мінуси:

  • термін внесення мінеральних добрив і пестицидів істотно скорочується;
  • проведення інших польових робіт (культивація, збір урожаю) теж обмежена у часі;
  • ви дуже залежите від погодних умов.

У будь-якому разі, якщо ґрунтово-кліматичні умови вашого регіону підходять для вирощування двох урожаїв картоплі, чому хоча на невеличкій ділянці не спробувати цю технологію?

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf