Трюфелі в Україні: як знайти трюфель та де шукати ці гриби. ТОП – 5 цікавих фактів

Трюфелі є найдорожчими грибами у світі, адже за кілограм просять близько 2 тисяч євро. А росте він й в Україні, хочу бізнесу із їх вирощування у нас до сих пір немає. Відшукати трюфель може тільки та людина, яка знає особливості гриба – тільки тоді таке «тихе полювання» буде вдалим.

Трюфелі в Україні найкоштовніший у світі гриб Mizez

Де шукати трюфелі?

Ростуть ці гриби в дубових та дубово-грабових лісах, можна знайти їх й на вапнякових ґрунтах. Особливість гриба – він знаходиться під землею, на глибині приблизно 30 см. Ростуть трюфелі поодинці, але зустрічаються й групи по 2-7 грибів. Саме тому, що трюфелі заховані під землею, і просто так їх не побачиш, пошук цих грибів є досить складним завданням.

Як же знайти цінний гриб? Розповсюджений варіант – це залучити до пошуку диких свиней. Вони цей гриб їдять, тому знайдуть по запаху. Є й спеціально навчені собаки, які теж спеціалізуються на пошуку трюфелів. Але, якщо знати одну характерну ознаку, то шукати гриб можна й без таких помічників. Достатньо уважно дивитися навколо – там, де в землі знаходиться трюфель, ви побачите рій мушок жовтого кольору. Знайшовши трюфель, його треба обережно вийняти так, щоб не пошкодити.

як знайти трюфель Mizez

Види трюфелів

У світі існує дев’ять видів цих коштовних грибів – і українські трюфелі ціняться так же високо, як і французькі чи італійські. Найбільш поширені вони в Карпатах та на Закарпатті – тут знаходять білі трюфелі. Ще є місцини в Київській та Вінницькій областях.

Чорні трюфелі в Україні трапляються рідше, але вони є. Не кожен знає про цей факт, тому такі гриби часто просто викидають, якщо й знаходять десь випадково.

Головна проблема «тихого полювання»

Головна проблема даної галузі в Україні – не в тому, що трюфелі важко знайти. Їх не можна легально продавати, адже гриби занесені до Червоної книги. До того ж, в законодавстві не прописано нічого про те, що трюфелі можна вирощувати промисловими масштабами. Все це призводить до того, що в Україні діє чорний ринок з продажу трюфелів.

Вирощування трюфелів – вигідний бізнес. Особливо, якщо мова йде про білий трюфель, який росте в Україні. Наприклад, зараз тосканські трюфелі коштують 4 тисячі євро за кілограм. А вартість трюфелів Альба або «білих діамантів» сягає 7,5 тисяч євро.

Українські ресторани купують такі трюфелі за ціною від 4 тисяч гривень за кілограм, що є теж непоганою вартістю. Щоб використовувати гриби українського походження, була створена схема: вітчизняні гриби змішують із тими, що привезені з-за кордону.

У роки поганого врожаю ціна на трюфель може зростати у декілька разів. Влаштовують навіть аукціони із продажу рідкісних трюфелів, куди з’їжджається безліч гурманів та рестораторів.

трюфель Mizez

Декілька фактів про трюфель

Трюфель – не просто дорогий гриб, а справжній делікатес. Саме його смакові якості і спричинили такий ажіотаж з боку поціновувачів.

Декілька фактів про цей делікатес наведено нижче:

  1. Чорні трюфелі настільки гострі та ароматні, що з ними не можна зберігати інші продукти. До прикладу, їх запахом будуть просякнуті навіть яйця, якщо їх покласти разом.
  2. Білі трюфелі мають злегка часниковий аромат – їх можна їсти сирими. Це найбільш вишукана страва – тому й ціна буде відповідною.
  3. Сірі трюфелі гурманам не до вподоби – на відміну від чорних. Саме тому шахраї часто вдаються до схеми, коли просто перефарбовують сірий гриб у чорний, щоб продати якомога дорожче.
  4. Трюфель вважають природним афродізіаком, який посилює лібідо як чоловіків, так і жінок.

І наостанок – цікавий факт:

Кількість торговців наркотиками та контрабандистів трюфелів у Франції – однакова, що свідчить про велику цінність цього гриба.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf