Захист полуниці ультрафіолетом від грибних інфекцій

Американські вчені знайшли спосіб знищення грибних інфекцій ультрафіолетом на полуниці, не пошкоджуючи при цьому листя, квіти або плоди.

Полуницю вражають антракноз, справжня борошниста роса та інші грибні інфекції. Серед них і Botrytis cinerea — патогенний гриб, через який ягоди, куплені споживачами в супермаркетах, псуються на 2-ий чи 3-ій день (на них розвивається сіра гниль). Фермери обробляють полуницю фунгіцидами, однак більшість із цих препаратів заборонено використовувати в органічному виробництві. Тому науковці працювали над розробкою нового методу боротьби з грибковими патогенами, завдяки якому можуть значно знизитися втрати продукції для виробників і переробників полуниці та скоротитися використання пестицидів.

Центр сільськогосподарських досліджень (Agricultural Research Service) у США шукає способи захисту полуниці від хвороб без застосування фунгіцидів. Обстеження проводяться в установці «PhylloLux» на дослідницькій станції з плодівництва ARS в Західній Вірджинії.

Захист полуниці ультрафіолетом від грибних інфекцій | MIZEZ

Як працює технологія?

Спочатку була встановлена ефективність ультрафіолетового випромінювання для пошкодження ДНК мікробів та внаслідок цього їхнього знищення, однак дієві дози негативно впливають на листя і плоди рослин. Тоді вчені в Західній Вірджинії розробили метод застосування УФ-С для знищення мікроорганізмів і кліщів без нанесення шкоди полуниці. Вони зафіксували той факт, що завдяки періоду темряви після ультрафіолетового опромінення рослин відбувається різке знищення збудників сірої гнилі, борошнистої роси і антракнозу. Ефективність дії УФ-С підвищувалась у 6–10 разів (в залежності від виду патогена) та водночас листя, квіти й плоди полуниці лишалися неушкодженими. Технологія також виявилася дієвою для зниження популяції павутинного кліща, що також сприяє зниженню використання пестицидів.

На думку вчених, період темряви після обробки УФ-С позбавляє мікроорганізми можливості активації механізмів відновлення ДНК, адже для цього необхідне світло.

Технологія тепер називається «PhylloLux». Вчені вже подали патентну заявку та автоматизували технологію для великомасштабного застосування. Також ведеться робота з промисловим партнером над створенням робота для обробки полів полуниці вночі на комерційних фермах.

Широке застосування технології знищення грибних інфекцій ультрафіолетом допоможе значно знизити використання пестицидів, зменшити втрати продукції, підвищити її якість та збільшити строк зберігання для споживачів.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf