Як доглядати за полуницею?

Полуниця (садова суниця) — одна з перших ґрунтових ягід, якими ми починаємо ласувати з настанням тепла. Пропонуємо вам дізнатися, як правильно доглядати за полуницею навесні.

Як доглядати за полуницею? Mizez

П’ять головних кроків

  1. Роботи на грядках слід розпочинати, як тільки-но зійде сніг і підсохне земля. Якісний догляд за посадками ранньою весною є запорукою гарного врожаю ягоди.
  2. Спочатку треба очистити грядки від усього органічного й неорганічного сміття. Зніміть плівку чи спанбонд, яким ви накривали кущі восени, очистіть ґрунт від мульчі, що захищала його від промерзання. Прополіть бур’яни й обріжте на кущах полуниці все ушкоджене листя. Не залишайте плямисте листя, оскільки воно може бути уражене збудниками різноманітних захворювань.
  3. Після прибирання грядок слід розпушити ґрунт. Якщо цього не зробити, рослини на етапі активного росту можеть недоотримувати кисню, адже протягом зими верхній шар ґрунту значно ущільнився. Розпушуйте його обережно, щоби не пошкодити кореневу систему полуниці. 
  4. Цей процес можна поєднати із внесенням мінеральних або органічних добрив у ґрунт. Навесні полуниця потребує азоту, якій їй необхідний для нарощування вегетативної маси. Тому рекомендуємо використовувати сечовину чи аміачну селітру. Якщо ви надаєте перевагу “органіці”, то можете використовувати курячий послід або компост. 
  5. Пересаджувати полуницю навесні можна (інколи це навіть краще, ніж восени). При цьому обов’язково слідкуйте за сівозміною: не рекомендується вирощувати ягоду після всіх пасльонових. А от після злаків полуниця, навпаки, чудово себе почуває.

Правильно доглядати за полуницею навесні неважко, адже це зовсім невибаглива рослина. Однак правильний і своєчасний догляд може стати запорукою хорошого врожаю цієї соковитої ягоди.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf