Високі ціни на суницю садову: причини подорожчання

Минулого тижня у південних регіонах країни виробники суниці садової розпочали сезон продажу ягід з відкритого ґрунту. Зараз в Україні фіксують рекордно високі ціни на суницю садову. Фахівці кажуть, це зменшить попит на товар, тим паче в умовах карантинних обмежень.

Цінова політика

Нещодавно на прилавках з’явилася суниця садова, але її ціна досить висока. Так, ягоду можна знайти з мінімальною вартістю 80 гривень за кілограм. Максимум 110 гривень за кілограм. За даними статистики, це у 2,3 рази дорожче, ніж минулого року у цей же період.

Виробники кажуть, що планують утримувати достатньо високі ціни на ягоду й надалі. Одна з основних причини значна втрата врожаю ранніх сортів, а також сезон дощів у період збирання, який значно погіршує якість товару. Але є ще й інші вагомі причини.

Причини подорожчання

Попри те, що сезон суниці цього року розпочався раніше, виробники ягоди вже стикнулися з низкою проблем, які й призвели до подорожчання продукту.

Першою причиною стали заморозки у квітні, які пошкодили ранні сорти ягоди. Як результат аграрії втратили від 5 до 20% врожаю на Півдні, та від 50 до 90% на Заході країни. Заморозки сталися якраз під час цвітіння суниці, що й призвело до таких великих втрат.

Друга причина нестача вологи в ґрунті, яка спостерігалася протягом усієї весни. Це теж позначилося на якості продукту. Але нещодавні рясні дощі не поліпшили ситуацію, адже така велика кількість вологи також негативно впливає на суницю. Зокрема, через високу вологість фермери не можуть зібрати урожай в Південних регіонах країни.

Аналітики очікують зниження кількості врожаю ягоди та стабільно високу ціну на неї.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf