Яка агрогалузь найбільше зросла за 20 років | MIZEZ

За останні 20 років сфера торгівлі фруктами та ягодами у грошовому еквіваленті зросла у 4 рази. Якщо говорити про ринок свіжої продукції, то вона зросла у 9 разів.

Яка агрогалузь найбільше зросла за 20 років | MIZEZ

Як було та як стало

Нинішній ринок ягід та фруктів та той, що був 10 років тому, суттєво відрізняються.

«Якщо конкретне підприємство чи виробник цього не розуміє, не хоче йти в ногу з часом — його бізнес не матиме успіху».

Про це говорить Ірина Кухтіна, президент асоціації ягідництва України.

Зараз на перший план для виробника виходять використання технологій, знання трендів і популярних сортів, обізнаність у якості продукції. Наприклад, вирощування ягід на відкритому ґрунті без зрошування — це вже застарілий метод. Йти в ногу з часом важливо і навіть необхідно, лише тоді можна розраховувати на гарний врожай. Тільки так можна досягти успіху та отримати прибуток, на який ви розраховуєте.

Зараз у ягідній сфері в Україні спостерігається швидкий темп виробництва. Найбільше на експорт йде лохини (70%), а малина та полуниця переважно реалізуються на внутрішньому ринку. 

Кількісні та якісні зміни

Розглядати зміни на ринку ягід треба не тільки з позиції обсягів продажів, а й прибутку, який часто є не еквівалентним. Наприклад, світове виробництво суниці складає 14 млн тонн, але ця ягода займає лише третину ринку. Лохина ж має менші обсяги виробництва, але в грошовому еквіваленті лідирує.

Торгівля ягодами має сезонний характер. Наприклад, полуницю садову краще беруть в травні, а черешню — в червні. У липні такого високого попиту на ягоди вже немає, хоч асортимент стає більшим. Пов’язано це з достиганням плодів кісточкових культур (вони є головними конкурентами).

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf