Досвід вирощування мигдалю на Одещині

Унаслідок кліматичних змін Південь України все більше перетворюється на субтропіки, стаючи придатним для вирощування теплолюбних рослин. Серед таких — і мигдаль. Один із одеських аграріїв, Володимир Балабан, зробив ставку на мигдальний сад — і не пожалкував. 

Досвід вирощування мигдалю на Одещині | MIZEZ

Мигдаль — корисна й невибаглива рослина

Усе розпочалося 12 років тому, коли Володимир Балабан разом з колегами висадив мигдальні дерева 6 сортів на площі в 26 гектарів. У середньому подібний сад дає від 1 до 1,5 тонни ядра мигдалю з гектара, залежно від сорту та віку дерева. Зрозумівши, що мигдальний агроексперимент є успішним, Володимир розширив горіховий сад іще на 3 гектари. 

“Мигдаль — невибаглива культура, посухо- та жаростійка. За своєю жаростійкістю вона прирівнюється до кактусів. А у зв’язку зі змінами клімату її можна вирощувати не лише на півдні Бессарабії, а й на Закарпатті. Не лише в південно-східній частині України”, — підкреслює аграрій. 

Поки що у саду одеського фермера лише вітчизняні сорти запашного горіха, але він планує висадити ще два високоврожайних каліфорнійських сорти, що приносять близько 2 тонн ядер горіхів з гектара!

Особливості вирощування мигдалю

Плодоносити мигдаль починає через 3 роки після посадки. А ще через 2 роки починається повноцінне плодоношення у промислових обсягах. Шкідники або хвороби не надто заважають рослинам мигдалю: достатньо тричі за сезон обприскувати дерева, і все буде добре. 

Володимир Балабан підкреслює, що мигдаль корисний не лише для людини, а й для тварин: якщо шкірку нижньої луски мигдалю додати до раціону великої рогатої худоби, надої збільшаться на чверть!

Зазвичай на гектар висаджується 416 дерев. Закласти мигдалевий сад обійдеться фермеру близько 15 тис. грн за га, але через 5 років можна буде отримувати 100 тис. грн прибутку з га, якщо грамотно доглядати за рослинами та правильно підживлювати їх. 

Редакционная команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf