Горіховий сезон в Україні: що можна купити та за якою ціною

В Україні розпочався сезон горіхів. Серед споживачів цей товар набирає популярності. На ринку та в магазинах можна зустріти як недорогі горіхи, так і ті, цінних яких вражає. Найбільш популярними є волоські горіхи, фундук та мигдаль.

горіхи мізез

Що продають та скільки коштує?

Деякі сорти горіхів – зокрема, мигдаль та фундук – потрапляли до України тільки морським шляхом через порт в Одесі. Але зараз вони ростуть неподалік тої же Одеси – на Хаджибейському лимані є більше 100 гектарів фундуку. Він добре адаптувався до українського клімату, давши цього року перший врожай із трирічних дерев. Окрім того, що український фундук є ще більш смачним, ніж імпортний, він ще і приніс іншу користь власникам саду. Так, цього року урожай фундуку врятував їх від банкрутства.

На ринку кілограм чищеного фундука продають приблизно за 7 євро. А з одного гектару отримують приблизно 2 тонни горіхів.

Окрім фундуку, вирощують в Одесі й мигдаль. При цьому, вітчизняні селекціонери зареєстрували 4 вітчизняні сорти, один із яких має смак «Амаретто». На майбутній рік в планах є створення промислових садів фундуку. А ось імпортний продукт продають на ринку за 15 євро за кілограм. Вирощування власного допоможе знизити ціну на 50 відсотків.

Горіховий сезон в Україні

Експерти говорять, що мигдаль та фундук можуть стати альтернативою винограду та пшениці із плином часу. Тим паче, що популярність горіхів із кожним роком зростає. Чималу роль у цьому грає популяризація здорового образу життя. Люди замислюються над тим, що саме вони їдять, та включають до повсякденного меню горіхи у якості корисного перекусу. Це набагато краща альтернатива чіпсам чи сухарикам, вуличній їжі.

Горіхи дуже корисні для нашого організму. Але це задоволення не з дешевих. Зокрема, за горіхи макадамія просять 1200 гривень за кілограм. Тому, при всьому бажанні, більшість покупців не можуть дозволити собі часто купувати такі горіхи.

Продавці говорять, що краще купувати сирі горіхи. Перед вживанням їх треба добре промити або замочити в воді – останній варіант є кращим. А ось купувати вологі горіхи не варто. Не забувайте, що зловживати цими смаколиками також не варто. Денна норма – всього жменя. Якщо вживати таку кількість щодня, це добре позначиться на здоров’ї.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf