Горіхові сади вирощують за 4 технологіями

Вирощування волоського горіху справа непроста і вимагає глибокого розуміння всіх важливих процесів. Горіхові сади вирощують за 4 основними технологіями. Вони перевірені часом та досвідом і дозволяють отримати великий урожай, а також мінімізувати ризик збитків у господарстві.

Горіхові сади вирощують за 4 технологіями Mizez

Особливості технології вирощування

Наразі існує 4 технології, які використовують при вирощуванні волоського горіху. Вибір конкретної з них залежить від родючості ґрунту, сорту рослини, а також техніки у вашому господарстві. Технології поділяють на:

  1. Традиційну — використовують під час посадки сильнорослих саджанців рослин. У зрілому віці такі дерева досягають максимальної висоти 8 метрів. Схема посадки може бути 10х10 або 14х14 метрів.
  2. Напівінтенсивну — схема посадки від 14х7 до 8х4. Коли сад досягає віку 25 років, частина рослин повинна бути зрізана (це зменшує щільність вдвічі). У цей період проводять операції для формування крони.
  3. Інтенсивну — рослини висаджують за схемою 6х6 або 8х4. Такий варіант вимагає використання гербіцидів, підгодівлі, постійного поливу. Ряди повинні розміщуватися з півночі на південь — це дасть необхідну кількість світла.
  4. Суперінтенсивну — підходить для волоського горіху карликового типу. Схема посадки максимум 6х3. Врожай починають збирати на шостий рік існування саду.

Таким чином, технологію для свого господарства кожен повинен обирати з огляду на характеристики рослин та особливості ґрунту.

Інші особливості вирощування горіхів

Якщо вирощувати дерева з верхівковим типом плодоношення, то садити їх треба по схемі 12х12 або 10х10 метрів. Для латеральних сортів можна інтенсифікувати живлення, вони дають більший врожай. Між горіховими деревами можна садити інші культури — смородину, вишню, сливу, овочі. Однак, обробка ґрунту для дерев та інших рослин повинна відрізнятися.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf