На Херсонщині успішно вирощують арахіс

Вирощування арахісу — новий перспективний агронапрям в Україні, особливо для південних регіонів країни. Зокрема його вирощують на Херсонщині, де нині існують доволі великі промислові насадження земляного горіха до 70 гектарів.

Земляний горіх належить до родини бобових. Цій культурі, яка має тривалий вегетаційний період у 130–160 днів, потрібно багато тепла. Коли температура опускається нижче 20°С, дозрівання плодів припиняється. Урожайність із одного куща складає 30–100 г. Не всі плоди визрівають, тому що їхнє формування відбувається протягом тривалого часу нерівномірно.

Сіяти арахіс потрібно в другій половині квітня, коли вже немає загрози заморозків. Норма висіву — 70–100 кг/га, що дорівнює 100–170 тис. насінин. Під час найкритичніших фаз розвитку арахіс поливають, але з наближенням строків збирання ці заходи припиняють, щоби не подовжувати вегетацію.

Збирають урожай за допомогою спеціальної техніки у вересні-жовтні. Далі плоди обмолочують комбайнами з підбирачами та просушують на елеваторах чи сушарках, як це роблять із зерном, доочищують і лущать.

На Херсонщині успішно вирощують арахіс | MIZEZ

Сорти та клімат

Для вирощування арахісу в Україні найкраще підходять південні області. На Черкащині, наприклад, успіху досягти у фермерів не вийшло, тому що культурі бракує тепла.

Позитивні результати дало культивування американських сортів, які виявилися високопластичними та ранньостиглими. Навіть із запізненням сівби на місяць арахіс американської селекції наздогнав у розвитку інші сорти, що були висіяні для порівняння.

Американські сорти характеризуються цінною особливістю — утворенням плодоніжок на нижній частині стебла, біля кореневої системи, через що можуть швидко опускатися в ґрунт. Завдяки цьому відбувається дружнє формування й дозрівання плодів.

Вирощування арахісу в Україні має перспективи. Клімат південних регіонів, де потрібно розширювати сівозміну, придатний до цього. Необхідно лише вдосконалювати технологію вирощування, щоб знизити ризики при виробництві, зменшити витрати та підвищити врожайність земляного горіха, який є високоприбутковою культурою. Арахіс, вирощений українськими аграріями, має більший попит у країнах Європи, якщо порівнювати з індійським, для якого характерний часто підвищений вміст залишкових пестицидів.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf