Вирощування лаванди в Україні: прибутковий бізнес

Фермер із Вінниччини зазначає, що вирощування лаванди є прибутковим бізнесом в Україні. Всього за один сезон можна непогано заробити, якщо із розумом підійти до справи. Лаванд невибаглива та здатна витримувати сильні морози.

Вирощування лаванди Mizez

Як вирощувати лаванду?

Лаванда здатна рости на одному місці до 30 років, полюбляє добре освітлені ділянки, але не любить протягів. Якщо є можливість вирощувати лаванду на височині – то це ідеально. Щодо ґрунту вимог немає, адже рослина може рости та квітнути на будь-яких землях.

Станіслав Розсоха, фермері із Вінниччини, говорить про те, що лаванду висаджують в березні або в квітні, можна також у вересні. Достатньо занурити перед посадкою коріння саджанців у воду на 20 хвилин, а потім посадити їх у яму глибиною та шириною 40 см. Один кущик для посадки коштує від 5 до 15 гривень, а ось продати лаванду можна значно дорожче.

Грунт потрібно декілька разів на рік розпушувати, адже корені рослини потребують гарної циркуляції повітря. Також її обов’язково прополюють від бур’янів і підстригати, залишаючи стеблину висотою приблизно 18 см. Це потрібно, щоб лаванда не дерев’яніла. При цьому, рослина майже не хворіє.

Щоб волога краще зберігалася, потрібно мульчувати ґрунт за допомогою сіна чи свіжої трави. Зрошують лаванду крапельним способом два рази на тиждень.

Непогані заробітки

Найбільш вигідним є продаж сушеної лаванди. Для цього її збирають наприкінці липня – тоді лаванда починає відцвітати. Найкращий час для збору рослин – це полуденна спека: тоді лаванда має найсильніший аромат. Зрізають кущики за допомогою серпу – вручну. Після цього квіти сушать так, щоб на них не потрапляли промені сонця.

Із одного гектара можна зібрати до 2000 кг свіжої лаванди, якої після сушки буде вдвічі менше. Як результат такого врожаю – заробіток до 270 тисяч гривень. Кілограм цієї сушеної рослини коштує приблизно 280 гривень. І це середня ціна. При цьому, вкладень цей бізнес потребує мінімальних – в перший рік потрібно просто закупити саджанці. А рости вони будуть десятки років – та давати урожай.

Окрім цього, заробити на лаванді можна додатково. Наприклад, здавати під час цвітіння поле в оренду для фотозйомок, які дуже популярні. Година оренди – від 400 до 600 гривень. Можна також продавати букети із лаванди та ароматичні саше.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf