Землю більш вигідно здавати в оренду, ніж продавати

Голова Держгеокадастру Роман Лещенко говорить про те, що власникам земельних паїв більш вигідно буде здавати їх в оренду, ніж продавати. Прогнозована вартість землі буде складати мінімум тисячу доларів за гектар. Але це не повинно стати приводом для продажу ділянки одразу, як ринок землі запрацює.  

Землю більш вигідно здавати в оренду, ніж продавати Mizez

Вигода від оренди

Роман Лещенко говорить, що ринкова вартість гектару землі кожного року буде тільки зростати. Українські землі родючі, а конкуренція буде великою. Таким чином, капіталізація землі буде тільки збільшуватися. А ті громадяни, які будуть здавати ділянки в оренду, отримуватимуть кожного року гарний пасивний дохід. Таким чином, земля буде більш вигідною, ніж будь-який банківський депозит.

Ринок землі в Україні запрацює у липні наступного року. При цьому землі, які знаходяться в комунальній та державній власності продаватися не будуть. Тобто, на продаж можна буде поставити лише земельні паї, якими володіє 7 млн громадян України. І до цього вони протягом багатьох років не мали права їх продати чи отримати гідну орендну плату.

Не дивлячись на можливість вільного продажу, діятимуть певні обмеження. Зокрема, в одних руках може знаходитися не більше 100 гектарів. Також до ринку землі не допускаються іноземці та іноземні компанії.

В процесі обговорення знаходиться питання приватизації та продажу державних земель. У даному випадку можливі два шляхи вирішення. Перший – це передати їх до Національного агентства з управлінь землями. Здавати їх в оренду можна буде за допомогою прозорих аукціонів, а кошти від цього надходитимуть до бюджету країни. Другий шлях – приватизація таких земель, яка не буде стосуватися об’єктів критичної інфраструктури.

Нагадаємо, що за впровадження ринку землі проголосувало 259 народних депутатів, закон було прийнято 31 березня. У рамках закону буде скасовано мораторій на продаж земель, які мають сільськогосподарське призначення. Для протидії спекуляціям запроваджено і деякі обмеження. Так, до 2024 року землю купувати матимуть право лише фізичні особи. І не більше як 100 гектарів у власність однієї людини.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf