Чим договір емфітевзису відрізняється від договору оренди землі

Найбільш популярним серед договорів користування земельними ділянками є оренда. Однак, власникам ділянок варто знати, що є й інші форми користування. Зокрема, можливим є укладання договору емфітевзису, який має багато спільного із орендою. Так, максимальним терміном дії є 50 років, державна реєстрація є обов’язковою, право користування можна успадкувати. Але варто більш детально дізнатися про відмінності між такими формами.  

Відмінності та особливості договору емфітевзису

Відмінності та особливості договору емфітевзису

Умови щодо договору оренди землі чітко прописані у діючому законодавстві, існує і типовий документ. Але зміст договору емфітевзису не врегульовано – і тут сторони, які його укладають, мають більшу свободу дій.

Щодо оренди, то тут законодавство чітко визначило порядок внесення плати за оренду та її розмір – мінімум 3 та максимум 12 відсотків від грошової оцінки ділянки. Якщо говорити про емфітевзис, то тут мова йдеться про індивідуальне встановлення такого розміру. Обмежень не існує, сторони можуть самі домовитися про те, яка цифра буде зазначена у документі.

мизез

Мінімального терміну дії такого договору немає – і це відрізняє його від оренди, де мінімальним строком є 7 років. Орендована земля може використовуватись для різних потреб господарства, але відповідно до її цільового призначення. А ось за договором емфітевзису використовувати землю можна лише для сільськогосподарських потреб.

Ще одна відмінність договору емфітевзису – можливість відчуження. Особа, яка використовує землю, повинна у письмовій формі повідомити власника про те, що планує продати право користування ділянкою іншій особі. Власник повинен надати свою згоду у письмовій формі протягом місяця. Окрім цього, власник має право отримати відсотки від ціни, за якою продали землю.

Припинити дію договору емфітевзису можна, якщо власник та землекористувач поєднується у одній особі. Також дія його завершується після того, як сплив строк на право користування, за рішенням суду та у випадку взаємної згоди сторін.

Якщо договір емфітевзису був укладений до того, як був прийнятий закон щодо внесення змін до правил землекористування, то він може бути припинений в односторонньому порядку.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf