Гаряче

Держава не отримує податки із 8 млн гектар землі – у чому причина?

Україна є однією із найбільших держав, яка постачає аграрну продукцію, і знаходиться у п’ятірці лідерів. Але одночасно із цим держава не отримує податки із 8 млн гектарів землі. А причиною цього є те, що велика частина аграрного сектору знаходиться у тіні.

Держава не отримує податки із 8 млн гектар землі Mizez

Як уникають сплати податків?

Основна причина того, що податки не поступають до державної казни, це оренда паїв без оформлення на них документів. Вартість такої оренди складає від 3 до 12 відсотків від нормативної оцінки земельної ділянки. Тобто, розмір податку визначається в залежності від вартості оренди такої землі.

Найбільше порушень виявлено із боку не великих агрохолдингів, а більш дрібних підприємств. І обходять законодавство тут двома шляхами. Перший – це з укладанням договору на суму, меншу від реальної оцінки землі. Залишок коштів селяни отримують «у конверті». Великі аграрні холдинги таку схему використати не можуть через високих ризик встановлення факту порушення з боку контролюючих органів. І вигода від заниження вартості оренди для них значно менша, ніж сума штрафу.

Другий спосіб – усна домовленість та передача грошей повністю готівкою на руки. Тобто, ніякої угоди не підписують. Зібраний урожай продає під фіктивними документами, які купує у трейдерів. І ось саме ця схема не дозволяє державі отримати податки із 8 млн гектарів земель.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf