Як продати земельний пай, коли запрацює ринок землі?

Прийнятий закон про ринок землі дозволяє громадянам вільно розпоряджатися ділянками, які знаходяться у їх власності. Так, буде можливість продати землю за ринковою ціною або здати її в оренду за достойну плату. Логічно, що зараз у власників землі виникає низка питань щодо можливостей продажу чи оренди паю.  

Як продати земельний пай, коли запрацює ринок землі?

Якщо пай знаходиться в оренді, чи можна його продати?

Більшість паїв на території нашої держави знаходяться в довгостроковій оренді, яка може тривати до 50 років. В результаті виникає логічне питання про можливість продажу такої ділянки, яка вже знаходиться в оренді. Так, продати таку землю можна. Передача паю в оренду говорить тільки про те, що тимчасово його обробляє інша людина. Але земля все одно знаходиться у власності людини, якій вона належить. І розпоряджатися нею можна на власний розсуд.

Кому можна продати землю?

Купувати землю можуть лише фізичні особи із українським громадянством. А для юридичних осіб (підприємств) діє тимчасовий мораторій на купівлю землі – до 1 січня 2024 року. Таким чином, нинішні орендарі земельних паїв, які здебільшого є саме підприємствами, купити землю не можуть до вказаного вище строку.

Як продати пай?

Першочергове право на покупку паю має та людина, якій ви здаєте його в оренду. Але лише за умови, якщо він не є юридичною особою. Здебільшого, орендують паї фермерські господарства. Тому тут схема продажу виглядає так:

  1.     Якщо є особа, яка хоче купити вашу ділянку, спочатку треба звернутися до фермера-орендаря із пропозицією викупу. Але такої можливості юридична особа не має.
  2.     Орендар землі передає право першочергової купівлі фізичній особі.
  3.     Та фізична особа, яка отримала від фермера першочергове право на покупку, може або погодитися на викуп, або відмовитися.
  4.     Тільки після відмови цієї особи можна пропонувати купівлю землі іншим фізичним особам, які першочергового права не мають.

Таким чином, продати  пай, який знаходиться в оренді, можна. Але це вимагає конкретного плану дій та часу. За необхідністю, краще проконсультуватися із компетентним юристом.

Редакційна команда MIZEZ.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf