Гаряче

Як уникнути рейдерів після відкриття ринку землі?

З 1 липня 2021 року запрацює ринок землі – це дасть нові можливості як громадянам, так і бізнесу. Але також це стане викликом для багатьох власників землі, адже прогнозують збільшення рейдерських атак. Тому варто знати, як уникнути їх або зменшити ризик до мінімуму.

Як уникнути рейдерів після відкриття ринку землі? Mizez.com

П’ять порад по уникненню рейдерських атак

Побоювання щодо рейдерства мають реальні підстави. Навіть при відсутності ринку землі такі незаконні захоплення ділянок мали місце дуже часто. Є ряд рекомендацій щодо того, як вберегти себе від рейдерства:

  1.     Подбайте про правильне оформлення документів на право власності або інше право. Відомості повинні бути внесені до Державного реєстру. Це допоможе уникнути незаконних оборудок із землею, для яких намагатимуться використовувати фальшиві документи.
  2.     Ділянка повинна мати кадастровий номер, щоб її можна було побачити на кадастровій карті. Тут повинно бути вказане її цільове призначення, дані про власника. Якщо ви не маєте кадастрового номеру, зверніться до спеціаліста, який допоможе встановити межі ділянки на місцевості. Після цього вона може отримати номер для реєстру.
  3.     Завжди перевіряйте інформацію про контрагента перед укладенням договору. Потрібно переконатися у його порядності, що суттєво знизить ризик незаконних дій у майбутньому.
  4.     Моніторинговий сервіс СМС-маяк. Він дозволяє отримати повідомлення про зміну статусу нерухомих об’єктів, які знаходяться у Держреєстрі.
  5.     Пройдіть реєстрацію у Державному аграрному реєстрі, який автоматично взаємодіє із даними кадастру, реєстру прав, юридичних та фізичних осіб, громадських формувань та ін.

При цьому, користування Державним аграрним реєстром та сама реєстрація на ньому є безкоштовними. Даний проект працює із лютого 2020 року – і його функціонал постійно розширюється. Якщо ж ви все ж стали жертвою рейдерської атаки, звертайтеся до Офісу протидії рейдерству як можна швидше.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf