Ринок землі в Україні: проблеми із земельною реформою

Намагання Конституційного Суду України визнати закон про ринок землі таким, що не відповідає Конституції, поставило під загрозу майбутнє впровадження реформи. При цьому, сам злив такого «проекту» є порушенням чинного законодавства – рішення суду повинні прийматися у спеціальній зачиненій кімнаті, яка знаходиться в будівлі самого Суду.

Початок проблеми

Ще 4 травня 48 народних депутатів подали до Конституційного суду прохання щодо того, щоб визнати неконституційним прийнятий «Закон про землю». До складу цієї депутатської групи увійшли члени фракцій «За майбутнє», ОПЗЖ, «Батьківщина». Судді розглядали подання аж до осені – на 29 вересня було заплановано засідання. Але його відклали. Формальною причиною стала хвороба одного із суддів. Але справжньою причиною в кулуарах назвали прохання від партії Президента не завалювати рейтинги його політсили перед місцевими виборами.

При цьому, жодна із сторін нічого не має проти реформи ринку землі, яка була прийнята з певними обмеженнями. Тобто, різких змін у цій сфері очікувати не варто. Але суспільство сприйняло подібне рішення негативно через погану інформаційну кампанію. Таким чином, судді КС зрозуміли, що можуть підіграти настрою народу – та отримати політичні переваги. А команда Президента дала їм такий шанс через власну некомпетентність.

Ринок землі в Україні: проблеми із земельною реформою

Розвиток подій

КС, обґрунтовуючи своє рішення, говорить про те, що українська земля має особливий охоронний статус та знаходиться у власності народу. Тобто, власником земельної ділянки може бути виключно громадянин держави.

Противники такого рішення говорять про те, що таким чином вводиться обмеження на використання земельних ділянок компаніями, які мають іноземних інвесторів. А це – гіганти типу «Метро», МакДональдс, «Тойота» та інші. Але тут не враховано одне – зворотної сили закон не має. Тобто, всі угоди, укладені до початку дії реформи, є дійсними.

При цьому, Конституційний Суд формально має підстави скасувати прийнятий закон через те, що він має порушення в обох його частинах. Також є сумніви щодо того, що Роман Лещенко як голова Держгеокадастру, зможе підготувати належним чином інфраструктуру до початку роботи ринку землі. Йому просто не вистачить на це часу, перевірки тривають дуже довго.

Можливі перспективи ситуації

Експерти говорять, що Конституційний Суд, швидше за все, зможе визнати прийнятий закон неконституційним. Це стане політичною катастрофою, але юридично таке рішення є ідеальним. Для персонального рейтингу президента та його політсили це втрата приблизно 5 відсотків підтримки. Адже на даний момент ринок землі можна вважати єдиною перемогою Зеленського при владі.

Щодо проведення референдуму – це питання знаходиться на обговоренні. Але реалізувати його неможливо, бо ще не прийнятий закон про волевиявлення. Таким чином, зараз орендні ставки на земельні ділянки залишаються на старому рівні – їх підвищення гальмується. А саме оренда є головною формою відносин між власником паю та фермерськими господарствами.

В перспективі можливе продовження мораторію на продаж земель на середньострокову перспективу. А суспільство зустріне цю ідею радісно, адже інформаційна кампанія, як ми зазначали раніше, була повністю провалена. Таке рішення тільки буде на користь деяким політичним силам, які зароблять додаткові бали – та підвищать власні рейтинги серед населення.

Редакційна команда MIZEZ. 

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf