Як дізнатися про цільове призначення землі

Вже із 1 липня 2021 року запрацює ринок землі – і тоді громадяни України  зможуть легально розпоряджатися своєю власністю. При цьому, за даними статистики зараз близько 13,2 млн гектарів знаходяться «у тіні» та обробляються незаконно.

Як дізнатися про цільове призначення землі Mizez

Цільове призначення землі: що із ним не так?

Законом про цільове призначення землі були внесені зміни до механізму регулювання правовідносин. Зокрема, було вирішене питання про співвідношення цільового призначення та функціонального. Раніше частими були ситуації, коли цільове призначення та функціональне не співпадали.

Цільове призначення регулювалося земельним законодавством, а функціональне – містобудівним. І це тільки підкреслювало різну правову категорію цих понять. Про функціональне призначення дані знаходяться лише в містобудівній документації.

А на практиці для осіб та організацій, які займалися містобудуванням, однією із проблем було саме питання визначення можливості створення забудови на певній ділянці. Для цього потрібно знати її цільове призначення. Ситуація вимагала вирішення, особливо з огляду на те, що велика кількість справ стосовно нецільового використання земель потрапляло до судів.

Можливості нового закону

Зміни до законодавства вимагають при встановленні цільового призначення ділянки її автоматичного віднесення до певної категорії та виду. При зміні цих даних автоматично зміняться й інші відомості.

Офіційні дані будуть знаходитися у Державному геокадастрі. Це дозволить попередити ситуації, коли дані не співпадають – і це призводить до проблем.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf