Експертна думка

На що звернути увагу перед покупкою землі

Покупка землі була й буде найкращою інвестицією, адже вона нікуди не подінеться та не знеціниться. Але перед тим, як придбати ділянку, потрібно вивчити досконально декілька основних факторів, які зроблять таку покупку справді вигідною. Нижче ми розкажемо про п’ять критеріїв вибору.

Покупка землі Mizez

Цільове призначення землі

Потрібно визначитись, для чого саме вам потрібна земельна ділянка. Наразі в Україні є декілька видів цільового призначення землі, серед яких – громадська або житлова забудова, оздоровча діяльність, сільськогосподарська діяльність. Кожен вид має декілька підвидів, які теж треба враховувати. Здебільшого, землю купують під забудову або для вирощування аграрних культур.

Єдиний можливий варіант у випадку, коли ви обираєте ділянку, це покупка тієї, яка вже має потрібне цільове призначення. Змінювати його заборонено – і про це треба пам’ятати.

Зверніть увагу на документи

Після того, як ви обрали земельну ділянку, перевірте її документи, щоб уникнути шахрайських схем, які є дуже розповсюдженим. По-перше, звернути увагу треба на витяг із Державного земельного кадастру. В ньому вказано номер ділянки, дійсного власника та площу. Остання повинна також співпадати з тою, що ви купуєте.

Другий обов’язковий документ для перевірки – витяг із Державного реєстру речових справ на нерухоме майно. Площа ділянки та її власник також повинні співпадати. Тут же буде вказано, чи має ділянка певні проблеми – арешти чи виступає у якості застави.  

Вищевказані запити можна зробити самостійно або звернутися до брокера. Отримання витягів платне – перший коштує 109 гривень, а другий – 33.

Покупка землі Mizez

Попереднє використання ділянки

Обираючи землю під забудову дізнайтеся, чи є вже на ній якісь будівлі. Якщо забудова є, потрібен аудит, щоб дізнатися, чи варто зносити її або добудувати. Останній варіант є дешевшим. Якщо мова йде про землю із сільськогосподарським призначенням, то дізнайтеся, що тут сіяли раніше. Це безпосередньо впливає на врожайність тих культур, які ви плануєте висадити – адже одні негативно впливають на інші. Визначити це можна також і за допомогою проби ґрунту.

Можливі «підводні камені»

Дізнайтеся історію ділянки – можливо вона пов’язана з конфліктами та рейдерством, є проблемним активом. Земля під забудову може мати «неприємний сюрприз» у вигляді застарілих комунікацій, які постійно приносять негаразди. Можливо також, що на ділянці поруч буде багатоповерхівка, на яку вже підписаний контракт, а не лісовий масив, який є зараз.

Найгірший варіант – це подвійна приватизація ділянки, коли власник отримав її незаконно, адже мав право лише на одну. І саме її він хоче продати вам. Якщо це з’ясується, то ділянку доведеться віддати на користь держави. І це не дивлячись на те, що сама процедура покупки є цілком законною. Якщо ділянка використовувалась під логістику, дізнайтеся, чи не має на ній залишків потенційно небезпечних речовин.

Перевірити ділянку на «сюрпризи» допоможе досвідчений брокер, адже самому зробити це складно. Брокер знайде всю необхідну інформацію, у том числі й ту, яку власник ретельно приховує.

Покупка землі Mizez

Ринкова вартість

До того, як придбати ділянку, потрібно провести дослідження ринку для того, щоб зрозуміти, якою є справжня ринкова ціна. Це потрібно для того, щоб не переплатити, адже власники можуть завищувати ціну. На ринкову вартість землі впливає те, у якому регіоні вона знаходиться, що є поряд, для чого вона призначена і т.п. Факторів чимало, тому таку перевірку повинен проводити професіонал.

Найкращий час для покупки землі

Експерти говорять про те, що зараз – найбільш сприятливий час для того, щоб вигідно придбати землю. Ціни на ділянки поступово повертаються на рівень, який був до кризи 2015 року. Але варто пам’ятати про те, що у 2021 році вартість землі буде зростати. І впливає на це декілька факторів:

  1.     Практично всі ділянки вже розпродані банками.
  2.     Із 1 червня 2021 року буде працювати ринок землі. Прогнозують високий попит на ділянки, тож ціни падати точно не будуть.
  3.     Підвищення податку на землю майже у 15 разів згідно із законопроектом 3131. В результаті мінімальний податок на землю складатиме 6 тисяч гривень за гектар на рік.

Тобто, держава сама змушуватиме продавати земельні ділянки, адже обслуговувати їх буде досить дорого. Тому до червня 2021 року – найбільш вдалий час для покупки землі: як для себе, так і в якості інвестиції на майбутнє. Але для цього її треба детально перевірити, щоб інвестиція не стала проблемою, яка потягне за собою втрату коштів та судові тяганини.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf