Як ефективно протистояти рейдерським загарбанням?

Рейдерські загарбання землі стали серйозною проблемою останніх років. І здавалося б, зараз не дев’яності й майно та землю вже нібито не “віджимають”. А ні. Ще й як віджимають. Особливо під час карантину. За останні кілька тижнів випадків мародерства, на жаль, значно побільшало.

Найчастіше рейдери діють грубо, чітко і сплановано, і завдяки цьому “виграють”. А от в аграріїв стратегія оборони дуже часто непродумана: всі сподіваються, що біда їх омине. А вона інколи не оминає. Між тим, озброївшись юридичними знаннями (а не вилами, якими атаку мародерів можна відбити лише на певний час), можна не лише підтвердити права власності на свою землю, а й справедливо покарати рейдера.Протистояня рейдерським загарбанням

Якими бувають рейдерські загарбання землі?

Найчастіше рейдери діють такими способами:

  • силове загарбання полів, врожаю, сільськогосподарської техніки. 
  • рейдерське загарбання у змові з недоброчесними правоохоронцями. Тимчасово вилучаються документи, фабрикується якась кримінальна справа і тому подібне. Так можна повністю припинити роботу всього господарства або агропідприємства, через що власник матиме додаткові збитки.
  • маніпулювання фактичними даними в суді. Договори оренди, що раптово стали “недійсними” або “простроченими”, заборона на проведення реєстрації/перереєстрації землі — варіантів чимало.
  • різноманітні корпоративні махінації. 

Що робити, якщо ви потрапили в тенета рейдера?

Найчастіше буває так, що постраждалий фермер одразу подає скаргу в Міністерство юстиції про незаконні реєстраційні дії. Через кілька місяців йому приходить очікувана відповідь, але за цей час рейдер може просто зібрати врожай і (як варіант) зникнути, не залишивши ані зернини. 

Пропонуємо більш ефективну схему поведінки в такій ситуації. Отже, якщо ваші землі опинилися під загрозою, ви маєте:

  1. Знайти людину чи організацію (але не політичну партію!), яка б мала істотний вплив на громадськість. Наприклад, можна звернутися в Асоціацію фермерів та приватних землевласників України чи громадську організацію «Аграрна самооборона України». Завдяки цьому фермер зекономить час і зможе вберегти свій врожай.
  2. Підшукати хорошого порядного адвоката. Він має зробити все, аби допомогти фермеру, адже у більшості випадків правда на стороні аграрія. Чесність адвоката сьогодні можна доволі легко перевірити: в Асоціації адвокатів України склали список некомпетентних або недобросовісних працівників.
  3. Подати скаргу до Міністерства юстиції України.
  4. Домогтися арешту майна та заборони розпоряджатися врожаєм усім, крім особи, яка засіяла земельну ділянку. 

А коли рейдер опиниться за ґратами, треба відновлювати свій бізнес і жити далі. Адже з кожної ситуації, навіть такої як рейдерське загарбання землі, можна взяти зиск. По-перше, це досвід захисту свого майна, а по-друге… Навряд чи хтось насмілиться спробувати відібрати господарство у людини, яка вже одного разу його успішно захистила.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf