Новий рекорд урожайності пшениці: з гектара було зібрано 17,3 тонни зерна

Нещодавно було встановлено новий рекорд з урожайності пшениці. Ерік Уотсон із Нової Зеландії зібрав з одного гектару 17, 398 тонни. Про новину повідомила Українська зернова асоціація на своїй офіційній сторінці.

рекорд урожайності пшениці Mizez

Рекордсмен із книги Гіннеса

Ерік Уотсон – фермер із 40-річним досвідом - вже є рекордсменом книги Гіннеса, потрапивши туди у 2017 році: саме тоді він отримав урожай 16,7 тонни за гектару. Цього року найбільше досягнення також належить йому. Сам фермер говорить про те, що рекорд 2017 року став стимулом для пошуку способів вдосконалення і ще більшого збільшення врожаю. Його господарство почало висівати нові сорти пшениці, слідкувати за станом росту посівів, застосовувати різні добрива. Завдяки цьому щорічно урожайність збільшувалася на 100-200 кілограм з гектару.

Нова Зеландія є лідером із показників урожайності пшениці. Середній показник – це 10 тонн із одного гектару. А ще два десятки років тому ця країна збирала вдвічі менший урожай.

Ситуація в Україні

Що стосується України, то протягом останніх трьох десятків років урожайність пшениці не перевищує показника 4 тонни за гектару. Експерти пов’язують це не тільки із погодними умовами, а й з недостатнім застосуванням новітніх технологій. При цьому, наша країна має великий потенціал щодо вирощування пшениці та збільшення її урожайності. Але для цього потрібні кардинальні зміни у веденні сільського господарства.

Минулого року Україна отримала урожай зернових та олійних у 98 млн тонн, із яких 62 тонни було експортовано – завдяки цьому було отримано друге місце за розміром виручки із продажу зерна. За цим показником ми поступилися тільки США.

 

Редакційна команда MIZEZ

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf